Senior centrum v Novém Boru končí. Nové bydlení muselo narychlo hledat 30 lidí

1. březen 2013

Zoufalství, zklamání a velké rozčarování panovalo v Novém Boru, kde ze dne na den uzavřeli Senior centrum. Vydrželo tři měsíce. Třicet seniorů muselo narychlo hledat nové ubytování. Přes dvacet lidí přišlo o práci. Na Českolipsku, kde je nejvyšší nezaměstnanost v Libereckém kraji, budou práci hledat těžko.

„Byli jsme postaveni před situaci v úterý odpoledne: Zbalte se, vypadněte a nebo běžte 300 km od rodiny a během jednoho dne si to vyřešte. Kdyby to dali alespoň týden dopředu vědět. To je hyenismus. Jsou tu starý lidi, kteří si tu zvykli. Udělali si tu nový domov a teď - sbalte se a vypadněte,“ rozčiluje se Lenka Jírovská, dcera jedné z klientek.

„Když jsem je viděl v úterý odpoledne, jak tady ti chudáci seděli, byli hotoví a klepali se. Tady se normálně chodilo, jako by se nic nedělo,“ rozčiluje se stejně tak Josef Altman, který měl v centru také maminku.

Společnost Ambeat Health Care, které novoborské Senior centrum patří, ho zavřela velmi rychle.

„Máme ho naplněné jenom z jedné třetiny a to pro nás není dostatečné, pro pokrytí nákladů na Senior centrum. Proto se zavírá. Pokrývá to náklady maximálně na dvě třetiny mzdových nákladů. Všechny ostatní náklady jsou na vrub společnosti,“ přichází s vysvětlením výkonná ředitelka společnosti Zuzana Jakubová.

Za zavřením centra byl podle ní malý zájem o služby. Těsně před zavřením přesto přijímali klienty.

„Rozhodnutí o dočasném uzavření padlo v pondělí, do té doby se přijímalo a nábor bude pokračovat dál, aby se zařízení naplnilo celé a mohlo se otevřít,“ říká ředitelka.

Otevře se centrum ještě letos?

Nábor klientů tedy bude pokračovat dál, i přestože dům bude prázdný. Podle Zuzany Jakubové budou pořádat organizované prohlídky.

„Termín znovuotevření vám neřeknu, ale předpokládáme, že ještě v letošním roce ho znovu otevřeme. Nábor klientů stále probíhá i přes zavření."

V náborech se podle všeho zaměří na jiné klienty než dosud. „Potřebujeme klienty, kteří jsou ve třetí a čtvrté skupině postižení, to znamená, že mají příspěvek na péči v rozmezí 8 až 12 tisíc korun. V tu chvíli jsme schopni to zařízení ufinancovat."

Nové ubytování museli pro seniory zajistit sami příbuzní. Přestože se bývalým klientům v centru opravdu líbilo, vracet se nechtějí.

„V životě ne. Protože si vzpomenou a zase nás odvezou někam jinam," říká jedna z bývalých klientek centra.

Většina seniorů našla včas za pomoci příbuzných dočasné ubytování. Rychle nabídl pomoc Domov důchodců v Mimoni nebo i LDN v českolipské nemocnici.

Spustit audio