Senátorem za Jablonecko a Semilsko je továrník Jaroslav Zeman

21. říjen 2012

Jeden vítěz a jeden poražený. To je výsledek senátních voleb ve třetině obvodů v Česku, mimo jiné také v obvodu s číslem 35, na Jablonecku a Semilsku.

Novým senátorem se tam po druhém kole voleb stal starosta Albrechtic Jaroslav Zeman z ODS. Jeho protikandidát, odcházející hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler z ČSSD do senátu nepůjde a nebude ani v novém krajském zastupitelstvu.

Vítěz senátních voleb v obvodu s číslem 35, Jaroslav Zeman, přijal první místo a křeslo v horní komoře parlamentu bez velkých emocí: "Pocity dobře odvedené práce, ale že bych jásal, to tedy ne. Pan Eichler byl kvalitní a silný kandidát."

Reakce Stanislava Eichlera, přestože se do Senátu nedostal, byly poměrně pozitivní: "Já jsem samozřejmě Jaroslavu Zemanovi gratuloval, ani pro mě to není porážka. Já myslím, že druhé místo v té konkurenci, která byla na začátku, není vůbec špatné."

Jaroslav Zeman sliboval ve své kampani voličům několik věcí. Jeho hlavní programovou prioritou je ale prý především věc, kterou on shledává jako velký a neřešený problém: "Já jsem šáhnul do tématu soužití s romskou komunitou a zneužívání sociálních dávek, protože mě to silně vadí."

Zatímco Jaroslav Zeman postupuje z regionální politiky do té takzvaně velké, celostátní, u druhého, poraženého kandidáta je postup opačný. Stanislav Eichler výš nepostupuje a navíc ani nezůstává na stejné pozici, opouští post hejtmana, v krajských volbách nekandidoval. A tak se nabízí otázka: bude se Stanislav Eichler vůbec ještě v politice angažovat: "To neumím teď ještě odpovědět, ještě nás čekají okresní a krajská konference a podle toho se uvidí."

autor: sas
Spustit audio