Semilská a turnovská nemocnice spolu soupeří o pacienty na ortopedii

1. prosinec 2011

Lékaři v nemocnici v Semilech mají za sebou po bezmála dvou letech první ortopedické operace pacientů pojištěných u Všeobecná zdravotní pojišťovny. Smlouvu, kterou Všeobecná zdravotní pojišťovna semilské nemocnici v roce 2009 zrušila, teď překvapivě obnovila.

Ještě před půl rokem přitom trvala na tom, že v Semilech zanikne nejen lůžková ortopedie, ale také kožní oddělení, interna a současná podoba chirurgie.

Když VZP před bezmála třemi lety dvacet lůžek ortopedie rušila, objednala si je v nedalekém Turnově. Jednatel turnovské nemocnice Tomáš Sláma teď v souvislosti se změnami hovoří o politické korupci. Podle vyjádření VZP je to ale jen otázka výkladu zákona. Také ředitel semilské nemocnice Jiří Samek popírá, že by za obnovením smlouvy byl vliv starosty města a poslance vládní koalice Jana Farského.

Budoucnost nemocnic v Semilech a v Turnově je ale v dlouhodobém horizontu nejasná - v porovnání s jinými regiony v přepočtu na obyvatele mají totiž nadstandardní počet nemocničních lůžek akutní zdravotní péče.

autor: leš
Spustit audio