Selata porážená načerno podávali v harrachovské restauraci

7. září 2018

Restauraci, kde podávali selata z černé porážky, odhalili v Harrachově na Semilsku kontroloři Státní veterinární inspekce.

Podobné případy prodeje masa z nelegální porážky nejsou tak výjimečné, poprvé na něj ale inspektoři v Libereckém kraji narazili v restauraci, kde se podávalo hostům. Řekl to ředitel krajské veterinární správy Roman Šebesta.

„Veterinární inspektoři konkrétně zjistili, že sele připravené ke grilování prošlo porážkou v nevyhovujících hygienických podmínkách a bez provedení povinné veterinární prohlídky. Bez uvedených náležitostí bylo zákazníkům restaurace nabízeno ke konzumaci, což odporuje řádným pravidlům při uvádění potraviny do oběhu,“ doplnil Petr Majer z tiskového oddělení Státní veterinární správy.

Kontrola také ukázala, že v restauraci nejde o první případ tohoto typu, což se pravděpodobně odrazí na výši sankce, která může ve správním řízení dosáhnout až milionu korun. Sele inspektoři na místě znehodnotili barvou a předali k likvidaci do asanačního podniku. O jakou restauraci jde, veterináři sdělit nechtěli. „Nechceme nikoho poškodit,“ řekl Šebesta.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio