Šediváčkův long prověří dovednosti musehrů z mnoha zemí

23. leden 2024

Orlické hory patří v tomto týdnu musherům, kteří se svými spřeženími vyrazí na trať legendárního, Šediváčkova longu. Náročný, ale krásný závod se jede už po 26.

„Sněhová nadílka, která za poslední dny přibyla, dovoluje závod uspořádat, doufáme, že to vydrží. Teď momentálně jsou ideální podmínky, ale na takové závody není sněhu nikdy dost,“ chválí si pořadatelka a chovatelka Petra Plisková.

V úterý odpoledne vyrazí na trať první závodníci, ale trasy se chystají už od víkendu. „Doufáme, že se budou líbit jak musherům, tak pejskům a samozřejmě i návštěvníkům, kteří přijedou. Jsou připravené okruhy, které mají přibližně 50 km. Plnohodnotný závod a kategorie nejdelší, pětietapová by měla mít 300 km a kratší čtyřetapová 200 km.“

Organizátorka Šediváčkova longu  Petra Plisková

„Laické veřejnosti se to může zdát jako velká vzdálenost, ale v severských zemích se samozřejmě jezdí i tisícikilometrové vzdálenosti. U nás je ta náročnost v převýšení a hlavně v tom, že terén je náročný. Je to nahoru, dolu a samá zatáčka,“ vysvětluje Petra Plisková.

Kde závod sledovat

Pořadatelé prosí, aby návštěvníci nejezdili fandit se svými psy. „Postavit se na trať v lese a čekat, kdo projede okolo, není úplně ideální. Nejlepší jsou místa, kde se kumuluje nejvíc pejsků. To jsou starty, dojezdy, nebo místa, kde ta spřežení jedou jedno za druhým. Tedy místa, kde se míjí všechny trasy, nebo někde ze začátku, kde víte, že musí všichni projet. A největší kumulace je vždy kolem chaty Kristýna.“

Jak se psí spřežení řídí? Kolik dorazí musherů a ze kterých zemí? Baví závod také psy? Jaká úskalí čekají na závodníky? O tom všem mluvila Petra Plisková.

Spustit audio

Související