Šarišská kapusta. Pro milovníky zelí
Slovenská kuchyně je velmi dobrá, využívá lokální suroviny a je založená na jednoduchosti.
- 400 g kysaného zelí
- 2 cibule
- 1 lžíce sádla
- 50 g rajčatového protlaku
- 250 g uzeného boku
- 50 g slaniny
- 500 g brambor
- 200 ml husté kysané smetany
- sůl
- Na jíšku: 3 lžíce oleje
- 3 lžíce hladké mouky
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme překrájené kysané zelí, protlak a na kostky nakrájené uzené maso. Osolíme a pod poklicí dusíme 10 minut. Potom přidáme oloupané, omyté a na kostky nakrájené brambory a dusíme dalších 20 minut, dokud není vše měkké. Je-li pokrm příliš řídký, zahustíme ho jíškou a ještě chvíli povaříme. Na závěr polijeme rozpuštěnou, na kostičky nakrájenou slaninou a kysanou smetanou. Podáváme s chlebem.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.