Šarišská kapusta. Pro milovníky zelí

Slovenská kuchyně je velmi dobrá, využívá lokální suroviny a je založená na jednoduchosti.

Ingredience
  • 400 g kysaného zelí
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 250 g uzeného boku
  • 50 g slaniny
  • 500 g brambor
  • 200 ml husté kysané smetany
  • sůl
  • Na jíšku: 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce hladké mouky

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme překrájené kysané zelí, protlak a na kostky nakrájené uzené maso. Osolíme a pod poklicí dusíme 10 minut. Potom přidáme oloupané, omyté a na kostky nakrájené brambory a dusíme dalších 20 minut, dokud není vše měkké. Je-li pokrm příliš řídký, zahustíme ho jíškou a ještě chvíli povaříme. Na závěr polijeme rozpuštěnou, na kostičky nakrájenou slaninou a kysanou smetanou. Podáváme s chlebem.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko