Šaldovo divadlo slaví: Poprask na laguně získal titul Komedie roku 2016

Inscenace libereckého divadla F. X. Šaldy Poprask na laguně v režii Martina Černého získala na 17. ročníku pardubického Grand festivalu smíchu nejen hlavní cenu – titul Komedie roku 2016, ale i cenu odborné poroty a další ocenění za nejlepší ženský a mužský herecký výkon. Jejich držiteli jsou Karolína Baranová a Martin Polách. Všechna ocenění se stala vzpomínkou na původního režiséra inscenace, zesnulého Ivana Rajmonta.

Goldoniho Poprask na laguně – velký úspěch libereckého divadla. Inscenace, která vyvolala nadšení řadou ocenění na Grand festivalu smíchu. Čtyři obrovské perníkové ceny se v libereckém divadle vyjímají krásně. Martin Polách a Karolína Baranová získali ceny za nejlepší mužský a ženský herecký výkon. Dramaturga Tomáše Syrovátku to nepřekvapilo: „Stojí tady na nich repertoár, režiséři se o ně v podstatě perou. Oba dva byli nominovaní v širší nominaci na Thálii, myslím, že když řeknu, že je považuju za jedny z nejlepších herců v republice, tak za to nepřijdu do pekla, protože to tak je.“

Dramaturg, ocenění herci a ředitelka libereckého Divadla F. X. Šaldy s oceněními z Pardubic

Mám obrovskou radost, ale zároveň jsem u tohoto čtyřnásobnýho triumfu nemohl být, takže tam je i lítost... Martin Polách

Baranová ani Polách si ocenění v Pardubicích nemohli převzít, bavili v tu chvíli diváky na jiném jevišti. „Ty emoce byly hrozně namíchaný. Mám obrovskou radost, ale zároveň jsem u tohoto čtyřnásobnýho triumfu nemohl být, takže tam je i lítost,“ uvedl herec. „Ocenění úplně neprožívám, že bych se třeba plácala po rameni. Těším se na ten perník,“ okomentovala s úsměvem svůj úspěch herečka Baranová.

Poprask na laguně upravil a režijně měl vést slavný režisér Ivan Rajmont. Boji s těžkou nemocí ale podlehl 7. prosince 2015 – den před první čtenou zkouškou. Režie se ujal scénograf Martin Černý, který s herci hru nastudoval i na základě videoprojekce inscenace uvedené v ruské Jaroslavli. Tu celou Rajmont režíroval. „Vždycky si uvědomím, že je mi to strašně líto, ž eje mi po něm smutno, že mi chybí. Nejenom jako divadelník, ale i jako člověk. Zároveň jsem rád, že jsem ho mohl potkat,“ vzpomíná Martin Polách.

Titul Komedie roku nezískalo divadlo F. X. Šaldy poprvé. Nejlepší komedií za rok 2015 se v České republice stala Moliérova Škola žen, příznačně režírovaná Ivanem Rajmontem. Nejbližší libereckou reprízu komedie roku 2016 Poprask na laguně můžou diváci navštívit 18. března v Šaldově divadle.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio