S vrahy netančím aneb Žena na plese

29. leden 2016

Jak se má žena správně chovat na plese, aby udělala co nejlepší dojem? Co si má vzít na sebe? Může odmítnout muže žádajícího o tanec? Na tyto i jiné otázky odpovídá Milan Knotek, který vyučoval společenské chování na ústecké Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně.

Začněme u šatů; na internetu čteme spoustu doporučení a každý tam říká něco jiného. Co je tedy správně? Žena by si měla v první řadě říci, jestli chce být hvězdou plesu, nebo zda se spokojí s průměrem. Pokud má motivaci vyniknout a zazářit, tak proto musí udělat opravdu hodně. Ideální je samozřejmě velká večerní, krásné šaty s rozšířenou sukní dole a štíhlým pasem, vrch šatů by měl být bez ramínek a rukávů. Ale nejen šaty dělají plesovou eleganci – pokud máme krásné šaty a přijdeme na ples ve sportovní zimní bundě, nevypadá to dobře. Dámy na ples kráčí pouze ve vlněném elegantním kabátu nebo kožichu.

Malá večerní je zakázaná?

Malá večerní se hodí, ale rozhodně ne na reprezentační ples v opeře. Ano, na myslivecký nebo hasičský ples v obci s třemi sty obyvateli může žena bez problémů zvolit malou večerní – ve venkovském kulturáku by naopak ve velké večerní byla několik řádů nad ostatními, což by jí společensky ani nemuselo prospět. Na takových plesech vidíme často koktejlky… budiž, je to více vyzývavé a my se pokusíme zamhouřit obě oči, šaty by ale neměly být nad kolena. Některé zdroje dokonce uvádějí, že si žena na ples může obléknout i luxusní kostým se sukní, což vřele nedoporučuji.

Jakou barvu mají mít plesové šaty?

Ženy mají v tomto ohledu více možností, než muži, kteří musí přijít v tmavém obleku nebo ve smokingu. Obecně platí, že plesové šaty by neměly být bílé – ty jsou vyhrazeny spíše pro svatební záležitosti. Pokud se jedná o nedospělou slečnu nebo dítě, bílá je žádoucí. Ženské šaty nemusejí být za každou cenu ani černé. V tmavém bude vedle ženy kráčet její partner a celkově by mohli působit fádně. Barvám se u žen meze nekladou, šaty mohou být vínové, růžové, hnědé… třpytivé, jednobarevné nebo se vzory, ale na vzory pozor, abychom to s extravagancí nepřehnali, na plese je vítaná noblesa, střídmost, formálnost.

Plesové oblečení

K šatům určitě patří dlouhé rukavice

Řeč je společenským rukavicích. měly by být nejlépe v barvě šatů nebo v univerzální bílé a černé. Pozor, při jídle si dáma může rukavice sundat, naopak nemusí si je sundávat před potřesením rukou. Prsteny se nosí pod rukavicemi, takže je dáma klidně může nechat doma. K šatům také patří punčochy.

Věnujte pozornost také vhodnému líčení. Může být mnohem výraznější, než pro účely běžných životních situací. Ale zase pozor, nepřehnat to a nevolit barvy, které se nehodí k šatům a kabelce.

Jaké boty by si žena měla na ples obout?

Bez kompromisů si musí žena obout boty na podpatku s uzavřenou špičkou a patou. Naopak strany bot a středy mohou být otevřené. Boty by určitě měly ladit k šatům. Boty na ples ze saténu jsou rozhodně vhodnější, než kožené.
Před začátkem plesu jsme často u šaten svědky mohutného přezouvání snad každé druhé ženy. Jak tenhle problém vyřešit? Muž ho ideálně vyřeší tím, že se ujme roli řidiče a doveze dámu skoro až před vchod, nebo zajistí taxíka. Ale někdy to samozřejmě nejde. Pokud se žena chystá přezout, měla by jít někam stranou a požádat partnera, aby si před ní stoupnul a co nejvíce jí zakryl, byť se nejedná o žádnou choulostivou situaci. Dobří organizátoři plesu by měli okolo šaten rozmístit židličky právě pro takový účel.

Nevhodná kabelka může hodně zkazit

Je to tak, pokud její barva a struktura není rovna šatům. Většina žen jistě ví, že plesová kabelka je malá, říká se tomu psaníčko a vejde se sem to nejnutnější, co žena večer potřebuje – rtěnka, pudřenka, hygienické potřeby, mobilní telefon…pokud má žena na plese garde, tak v kabelce nemusí nosit pepřový sprej. Žena na plese kabelku muži svěřuje jen ve výjimečných případech, aby jí třeba podržel, když se upravuje. Je to proto, že muž s kabelkou vypadá opravdu trochu divně.

Souprava šperků s granáty a říčními perličkami

Dalším doplňkem jsou šperky, hodinky, náramky

Ženy na ples hodinky nenosí. Náramek mít ale mohou – žena jej nemusí skrývat pod rukavičkami, jako prsteny. Šperky – no samozřejmě, ozdobou každé dámy je velká večerní, krásné šaty, dekolt, na krku krásný šperk a vykasané vlasy nahoru ideálně od kadeřnice. To je ta varianta, o které jsme mluvili, když chce být žena hvězdou. Pokud má strukturované a zdobené šaty, není hezké si na sebe navěsit mnoho doplňků. Někdy žena nemusí mít ani náušnice, stačí jeden hezký výrazný šperk na krku a má vyhráno.

Správně vybraný parfém podtrhuje osobnost ženy. Ženy středního věku a starší se mohou navonět výraznějším, těžším parfémem. U žen mladších bych to tolik nedoporučoval. Parfém by měl být kvalitní, pokud ho doma momentálně nemáme, tak snad raději žádný.

Může žena odmítnout, je-li požádána o tanec?

S vrahy netančím – snad každý zná tuhle hlášku ze známého českého filmu. Může žena opravdu odmítnout muže žádajícího o tanec? Není to společenské faux pas? Žena může tanečníka odmítnout, pokud je jí nesympatický. Musí se ale chovat tak, aby to muž psychicky ustál ve zdraví. Může třeba říci „Omlouvám se, jsem zadaná“, nebo „Promiňte, jsem tady s přítelem“… nebo „Promiňte, mám tady garde“. Asertivní práva umožňují ženě říci prostě jen „ne“, ale to není příliš ohleduplné. Pokud žena muže odmítne a jde za minutu tančit s jiným cizím mužem, je to rozhodně malé faux paux. Bývá pravidlem, že bezprostředně po odmítnutí jakéhokoliv cizího muže by měla žena na plese jít tančit pouze se svým partnerem.

Pokud odmítnutý muž začne na ženu naléhat např. slovy: „ No tak, to byste mi přece neudělala…?“, měla by žena s jemným neironickým úsměvem odmítnutí zopakovat např. slovy: „Promiňte, jsem zadaná“ a okamžitě ukončit oční kontakt. Když je u toho její partner, může v tomto případě zasáhnout, třeba větou: „Moje partnerka půjde tancovat se mnou.“ Muž to vysloví asertivně a s úsměvem.

Tanec (ilustrační foto)

V situaci, kdy žena není na plese s partnerem, ale třeba s kamarádkou, může použít různé finty, jak se ho zbavit: s kamarádkou mohou třeba takticky odejít na toaletu, nebo si vezme do ruky mobilní telefon a začne někomu naoko volat. Může ale také požádat nějakého svého známého nebo kamaráda v sále, aby se ujal role partnera a poskytl jí zastání. Pokud to nepůjde po dobrém, chlapi se perou v postranní uličce za kulturním domem, ne v tanečním sále.

Může žena z plesu odejít domů s mužem, se kterým na ples nepřišla?

Žena by měla být ohleduplná i ke svému partnerovi. Když chce tancovat s jiným mužem, má se ho zeptat na svolení? Většinou to bývá bezproblémové v tom smyslu, že na ples jde skupina známých nebo kamarádů v párech a tancují mezi sebou, mají to už vyzkoušené. Když chce žena tancovat s jiným mužem, než je její manžel nebo přítel, svolení tady být musí. Ale zase pozor - první krok by měl udělat muž, který o tanec žádá, před vyslovením žádosti by se měl jejího partnera zeptat, zda mu to nevadí. Když žena potká kamaráda u baru nebo v sále a domluví si tanec, aniž by o tom věděl její partner, je to rozhodně netaktní. S kamarádem by měla přijít nejdříve ke stolu a kamarád by se měl zachovat tak, jak jsme o tom před chvílí hovořili.

Podobné je to i s odchodem z plesu. Pokud se žena na ples dostavila sama, může klidně odejít v doprovodu muže. Když tam přišla s doprovodem, měla by s ním také ples opustit. Pokud se ale muži žena na plese ztratí, protože se jí nevěnoval, nemůže se divit, že dáma odešla s někým jiným.

autor: mkt
Spustit audio