S Velikonocemi přichází jarní úklid také do měst a obcí

29. březen 2012

Kropící vozy, zametací vozidla i čety nezaměstnaných, kteří v rámci veřejné služby navléknou oranžové vesty. Tak bude vypadat jarní úklid v některých městech v Ústeckém i Libereckém kraji. Někde už úklid začal například vyklizením sklepů a půd, jinde teprve vypukne.

V Teplicích už mohli v minulém týdnu obyvatelé města vyklidit na chodník objemný odpad například ze sklepa nebo půdy. Využila toho Naďa Harbichová: "Konečně si udělám pořádek ve sklepě a potažmo i doma, zbavím se starých věcí, které nepotřebuju. Určitě mi to ulehčí hodně práci, stačí když to vytáhnu ven, například starý nábytek nebo dveře."

Tak zvaný Bílý týden skončil v Teplicích minulou neděli. Kolik odpadu se z ulic lázeňského města odvezlo mi řekla Ivana Müllerová z teplického magistrátu: "K 26. březnu máme zhruba svezeno 350 tun velkoobjemného odpadu a 12 tun bioodpadu." Pozor by si během mytí ulic měli dát hlavně majitelé aut, kterým hrozí odtah a pokuta v případě, že včas nepřeparkují své vozidlo.

V Děčíně jaro přináší například obnovu dětských hřišť. Že jde o práci užitečnou potvrzuje Dezider Štipák, který natírá lavičky v rámci veřejné služby: "Už choděj maminky a chválej no, že se to tady dává dohromady." Co všechno na jaře v Děčíně nezaměstnaní v rámci veřejné služby dělají, popisuje Monika Štipáková: "Natírání, sekání, stříhání, cokoliv." Jarní úklid nebo-li akci Čisté město v Děčíně v minulých letech zrušili. Teď se ji ale snaží obnovit, hlavně kvůli množení černých skládek.

V Litoměřicích jarní úklid znamená také recyklaci posypové soli, která po mírné zimě zbyla: "Předpokládám, že kolem padesáti procent bychom mohli zrecyklovat. Slibujeme si od toho drobnou úsporu financí a především zlepšení životních pomínek v Litoměřicích," vysvětlil Ivo Elman ředitel litoměřických technických služeb, proč recyklují neupotřebenou posypovou sůl.

V Obcích v Jizerských horách znamená jarní úklid hlavně smetení všudypřítomného písku a štěrku, který na silnicích zůstal po zimní údržbě vozovek. Kropících a zametacích vozů se místní dočkají až tehdy, když už písek a štěrk uklidí sami. Tak jako důchodkyně Marie Kožušková: "Zametače jezděj až když to všechno už musíme mít uklizený, takhle to metu. Práší se to na celej barák, měla bych všechen prach v baráku, na oknech a všude, taková je práce."

autor: Jan Beneš
Spustit audio