Rychlostní silnice R35 z Turnova na Jičín zřejmě povede Českým rájem

21. červen 2012

Hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler ve středu 20. června tvrdil, že vláda rozhodla o vedení rychlostní silnice R35 Českým rájem. Není to ale pravda. Kabinet má jen teď k dispozici studii expertů, která tuto kontroverzní trasu doporučuje.

Hejtman ale už nedodal, že plánovaná silnice mezi Turnovem a Jičínem má být podle nové studie mnohem skromnější, než kraj prosazoval.

„Mám studii k dispozici a ta jasně deklaruje, že varianta Turnovem je z hlediska všech podkladů nejefektivnější a nejvýhodnější.“ říká expert turnovské radnice Miroslav Varga a listuje studií, na kterou upozornil hejtman Stanislav Eichler z ČSSD, když na tiskové konferenci jen tak mimochodem oznámil, že o kontroverzní trase R35 je rozhodnuto. To ale vůbec není pravda. Vláda o ničem takovém nerozhodla.

Jako společný návrh ale mají studii předložit Ministerstva dopravy, životního prostředí a místního rozvoje. Hejtman Eichler také zapomněl zmínit, že experti doporučují zásadní změnu - a to budovat spojení mezi Turnovem a Jičínem jen jako silnici první třídy.

Právě to by mohlo uklidnit protesty občanských sdružení proti dálnici v údolí pod Troskami. Turnov také bude chtít, aby Liberecký kraj upravil svou územní dokumentaci. Blokuje totiž řadu pozemků, na kterých by mohly vyrůst rodinné domy, když navzdory námitkám města prosazuje trasu R35 v Turnově tunelem pod sídlištěm Výšinka.

R35 by se tak v Turnově mohla stát součástí dlouho požadovaného obchvatu centra města směrem na Semily. Stavba ale nepatří k prioritám státu a na její zahájení si všichni ještě dlouho počkáme - alespoň v tom má hejtman Eichler pravdu.

Situaci kolem připravovaného spojení Liberce s Hradcem Králové přes Turnov a Jičín budeme dál sledovat.

autor: leš
Spustit audio