Rozvézt urny a zástěny, nachystat volební místnosti. Přípravy na volby vrcholí

24. říjen 2013

V Jablonci nad Nisou, stejně jako v dalších městech a obcích po celém Česku, vrcholí předvolební přípravy. Statní muži v pracovních oděvech nosí velké i malé urny, stoly a zástěny a nákladními auty je převážejí do škol a do dalších volebních okrsků. Volby se blíží, odstartují už zítra úderem 14. hodiny.

Na přípravy voleb v Jablonci nad Nisou už pětadvacet let dohlíží Vratislav Pavlín: „Jedná se o rozvoz základního vybavení pro volební místnosti, to znamená urny, zástěny, které se musejí rozvést podle rozpisu,“ popisuje, co se právě teď musí zařídit.

S nakládáním věcí do auta pomáhají mimo jiné také jablonečtí pracovníci VPP ve žlutých reflexních vestách. Další zastávkou je sportovní gymnázium. Paravány, urny a další krabice počkají v zadním foyer školy do zítřejšího dopoledne. „Teď se ve třídách ještě učí děti,“ poznamenává pan školník.

Jak budou dnešní přípravy v Jablonci pokračovat, přibližuje Markéta Hozová z jablonecké radnice: „Pak už si přijdou jenom předsedové jednotlivých komisí a nebo tajemníci pro materiály a odnesou si je do svých volebních místností.“

A zítra se potom přesune hlavní dění do škol: „Ve školách se začnou stavět volební místnosti v pátek kolem poledního, tak aby děti ještě mohly mít výuku. Budou to stavět jednak zaměstnanci magistrátu, už s tím mají zkušenosti, dělají to už řadu let. Každý volební okrsek má ty ‚své‘, kteří to dělají, a pomáhat budou také pracovníci veřejně prospěšných prací a veřejné služby,“ dodává Markéta Hozová.

Na volby se musejí dopředu připravit nejen města, ale také voliči, kteří chtějí hlasovat jinde než v místě svého trvalého bydliště. Možnosti vyzvednout si voličský průkaz a volit pak kdekoliv využily i paní Zuzana Lexová z Liberce a paní Radka z Ústí nad Labem:

„Je prodloužený víkend, tak si myslím, že spousta lidí odjede, my taky. Ale o volby nechci přijít, takže jsem se rozhodla, že si vyzvednu voličský průkaz. Překvapilo mě, jak to bylo jednoduché.“

„Já mám trvalé bydliště v Ústí nad Labem, ale už deset let tam nežiju, žiju v Liberci. Takže jsem si asi před 14 dny do Ústí zajela, na matrice si vyzvedla volební průkaz. Šlo to rychle, žádná fronta tam nebyla, během pěti minut to bylo vyřízené.“

Zuzana, Radka a všichni ostatní mohou přijít k volbám zítra nebo v sobotu.

autor: sas
Spustit audio