Roztomilá kuřátka z bambulek si vytvoříte snadno a rychle
Velikonoční dekorace v podobě bambulkových kuřátek není náročná na výrobu. Nezatíží vás ani časově, ani finančně. Radost udělá dětem i dospělým a umístit ji můžete kdekoli v bytě.
„Kuřátko se skládá ze dvou bambulek, které jsou na sebe nalepené. Nahoře na hlavičce je skořápka a jako očička jsme dávali buď korálky, nebo koření černý pepř celý. Zobáček je vystřižený z barevného papíru,“ popisuje výslednou dekoraci Eva Svobodová ze Sociálně terapeutické dílny Exodus v Plzni, od které návod máme.
Máte rádi sváteční výzdobu z přírodních materiálů? Nechte se inspirovat květinářkou Štěpánkou Peteříkovou a vytvořte si velikonoční věnec ze sušené trávy, vyfouknutých vajíček obalovaných kořením, mechu, pírek a sušených kvítků. Věnec se hodí na stůl i dveře a budete jím nadšeni.
Bez vajíček se v kuchyni povětšinou neobejdeme a s blížícími se Velikonocemi se jejich spotřeba zvyšuje. Zajímalo vás někdy, jak s nimi zachází profesionál, pokud jde o ty nejběžnější úkony, jako např. rozklepnutí vejce nebo oddělení bílku od žloutku? Plzeňský šéfkuchař Ivo Růžička tvrdí, že je zbytečné komplikovat si jednoduché věci, a týká se to i zacházení s vejci. Nedejte se zmást nejrůznějšími radami na internetu!
Kmín jako oblíbené koření se pěstuje prakticky ve všech zemích střední a severní Evropy a Asie. U nás pěstovaný kmín obsahuje nejvyšší procento silic, a proto dostal ochrannou známku EU – označení země původu „Český kmín“. Jaké léčivé účinky má kmín a k čemu všemu se využívá v kuchyni? O tom mluví kořenář Jaroslav Dobiáš.
Zveme např. na Velikonoční jarmark na lázeňské kolonádě v Mariánských Lázních 29. a 30. 3., na akci Zahrádkáři zahrádkářům 3. 4. v Městské knihovně Chodov a na přednášku Snoubení vína a čokolády 4. 4. v Městské knihovně Karlovy Vary.
K jarním svátkům patří také mláďata, na jaře se rodí o sto šest. Chovatelka Líba Lásková ze Zichova u Kolovče má na své farmě ovce a kozy a před několika dny od nich dostala jako dárek k Velikonocům čtyři jehňátka a čtyři kůzlátka. Pomazlit se s nimi byla Martina Sihelská.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.