Rozsudek v kauze související s MS v Liberci zazní zřejmě v únoru

20. listopad 2013

Proces s bývalým rektorem liberecké univerzity Vojtěchem Konopou a spolumajitelem firmy Investing CZ Josefem Nadrchalem dnes u libereckého okresního soudu pokračoval výslechem svědků. Ti vysvětlovali okolnosti kolem dodatečné zakázky na dodávku nábytku v kauze související s lyžařským mistrovstvím světa z roku 2009.

Firma Investing CZ při opravě kolejí zajišťovala investorsko-inženýrské práce včetně výběrových řízení. Bývalý rektor liberecké univerzity Vojtěch Konopa a jednatel firmy Investing CZ Josef Nadrchal čelí obžalobě za to, že bez soutěže zadali dodatečnou zakázku na dodávku nábytku v hodnotě zhruba 25 milionů korun.

Liberecká firma Syner tím podle obžaloby získala přibližně tři miliony. Josef Nadrchal se cítí nevinný. Vojtěch Konopa v minulosti odmítl u soudu vypovídat.

Před soudem dnes měli vypovídat tři svědci. Nakonec vypovídali jen dva. Jeden ze svědků řekl, že konkrétní problémy spojené se zakázkou si nevybavuje. Další svědek uvedl, že se univerzita nikdy neodchýlila od doporučení a že si nevzpomíná, kdy se informace o chybějícím nábytku objevila.

Soud chtěl vyzpovídat i svědkyni ze společnosti, která se zabývá veřejnými zakázkami a s Josefem Nadrchalem spolupracovala. Žena ale odmítla vypovídat v obavě, aby si nezpůsobila trestní stíhání. Mimo jiné řekla, že se v dnešní době veřejné zakázky kriminalizují. Prý ať udělá cokoliv, vše může být použito proti ní.

Soud odročil líčení na 5. února. Chce ještě vyslechnout jednatele firmy, od které Syner nakoupil nábytek.

Podle obžaloby se bývalý rektor a spolumajitel firmy dopustili pletichy při veřejné soutěži. Oběma hrozí až osm let vězení. Vojtěch Konopa u soudu odmítl vypovídat, Josef Nadrchal se cítí nevinný.

autor: Eva Malá
Spustit audio