Rozsáhlá oprava gotického hradu Kost v Českém ráji finišuje. Brzy snad vše uvidí první návštěvníci

20. květen 2021 08:35

Ke konci se blíží oprava hradu Kost v Českém ráji za více než 100 milionů korun. Dělníci v současné době dokončují výměnu oken, dveří a dlažby. V závěrečné fázi se změn dočkají interiéry, kde bude nová expozice. Turisté by na památku mohli zavítat už o červnových víkendech. Záležet bude na aktuální pandemické situaci.

Čtěte také

S kastelánem hradu Janem Macháčkem stojíme na hlavním nádvoří, kde už dělníci dokončili práce na celém povrchu, v současné době je tu mlat.
„Který je už tedy ve finální podobě, takto bude nádvoří vypadat i do budoucna. Současně byly dokonce veškeré omítky paláců."

Při pohledu na samotný hrad sledujeme, že někde ještě chybí okna nebo dveře.
„Dveře do sklepní jsou například ještě bez nátěru. Ale už jsou ošetřeny a teď přijde na řadu už jen závěrečný nátěr. A vstupní otvory se nám už také nějak formují."

Čtěte také

Přesouváme se ke vstupní bráně do památky, kde je teď velmi rušno. V místě, kde začínají prohlídkové trasy dělníci likvidují starou dlažbu.
„Je to hodně silný beton, který sundáme. Uděláme přípravu a dávat nový."

Hrad se podařilo odvodnit a dlažba na většině míst zůstala stejná, podle kastelána bylo důležité ji pořádně srovnat.
„Parkán, který byl původně z větší části zatravněn, tak je nyní předlážděn do čedičové, štětové dlažby. Ta v těch místech byla původně valounková, ale ty valounky jsou pro pohodlí pochozích trošku nepraktické. Tak jsme to změnili na štětovou dlažbu, která je zde také historicky doložitelná."

Vstupujeme do vnitřních prostor, kde práce teprve začnou.
„Co nás čeká nového, tak je prostor pod velkou Bílou věží, kde vznikne nová expozice formou modelu hradu. A bude tam také ještě 3D animace na obrazovce, která představí historický vývoj hradu."

Čtěte také

Na konci letních prázdnin by měl být hrad kompletně opraven. Pokud to dovolí pandemická situace, budou mít turisté možnost si památku prohlédnout už o červnových víkendech.
„Velkou slavnostní otvíračku s novou návštěvnickou sezónou a nové trasy, vše bychom chtěli nachystat na jaro roku 2022."

V hradní restauraci už funguje zahrádka i výdejní okénko. Za pěkného počasí přichází první turisté. Větší nápor ale pracovnice Vlasta Hronková očekává až začátkem letních prázdnin.
„Hodně sem jezdí cyklisté a také samozřejmě pěší turisté, kteří to tady znají a chtějí se podívat do krásné přírody s čistým vzduchem."

Celkové náklady na opravu památky přesáhly 100 milionů korun.

Spustit audio

Související