Plakánek jen pro pěší. Jedno z nejkrásnějších údolí Českého ráje bude bez cyklistů a jezdců na koni

28. duben 2021

Zastavíme se v jednom z nejkrásnějších a nejcennějších údolí Českého ráje, v Plakánku pod hradem Kost. A půjdeme tam pěšky, protože cyklisté ani jezdci na koních tam nemají co dělat. A tak správci přírodní  rezervace chystají přísnější opatření: instalaci zákazových značek. Od inženýra Klápště se o tom přímo v Plakánku dozvěděla redaktorka Vlaďka Wildová. 

Údolí Plakánek obdivují návštěvníci, kteří se ale v posledních letech stále víc ohrazují proti bezohlednosti cyklistů. Podle průzkumů jich tam v průměru denně projíždělo kolem stovky, což je pro malé území devastující. Přitom tam podle zástupce Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a vedoucího Správy Chráněné krajinné oblasti Český ráj Jiřího Klápště nemají co dělat.

Čtěte také

U vstupu do Plakánku směrem od Kosti a Oborského rybníka umístí správci rezervace zákazové značky. Kola bude možné vést, ale ne na nich jezdit.

Dodržování v přírodní rezervaci Plakánek ohlídá stráž přírody a pracovníci CHKO. Za porušení hrozí pokuty ve výši stovek korun.

Jiří Klápště z Agentury ochrany přírody krajiny ČR a šéf CHKO Český ráj ví, že zákazové značky nejsou nijak populárním krokem, ale bez redukce to prý už nejde.
„Střetávají se tu chodci, cyklisté i koně, při vyhýbání dochází i k vynuceným vstupům do okolního terénu, porušují se vzácná prameniště, ničí cesty."

Povalový chodník v Plakánku jen pro pěší

Podle něj si lidé do kouzelného údolí přicházejí odpočinout, načerpat energii z přírody, a ne uskakovat před cyklisty, případně se obávat kolize s jezdcem na koni.

Čtěte také

V létě Plakánkem projde na dva tisíce turistů denně, ročně projede zákonem chráněnou lokalitou na 40 tisíc cyklistů, kteří tam nemají co dělat. Loňský lockdown situace ještě zhoršil. Zároveň to bylo i varování, že malé území není na takový nápor připravené.

Zpočátku budou ochránci přírody řešit přestupky domluvou, po půl roce pak už sankcemi. Podle šéfa CHKO Český ráj mohou cyklisté trasu kolem Kosti objet i přes Podkost nebo Dobšín, které jsou jen zhruba o kilometr delší než je cesta Plakánkem.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.