Rozměrná socha od Valeriana Karouška rezaví, od půli července ji čeká oprava

1. červenec 2017

Oblastní galerie v Liberci získala od Ministerstva kultury dotaci na opravu plastiky Totem civilizace od Valeriana Karouška. Více než padesát let stará kovová plastika totiž rezne. Třímetrovou sochu turnovského umělce, který zahynul s českou horolezeckou expedicí v roce 1970 na Huascarán, proto v půli července převezme restaurátor.

„Sochu si odveze do restaurátorského ateliéru. Hlavní věc, kterou bude dělat, že jí bude zbavovat rzi, bude nanášet antikorozní nátěr a bude té soše vracet původní barevnost,“ vysvětlil ředitel Oblastní galerie v Liberci Jan Randáček. Ministerstvo kultury poskytlo na opravu sochy téměř 140 tisíc korun.

Valerián Karoušek, turnovský rodák a známý sochař 60. let byl známý i jako horolezec, svou nadějnou uměleckou i životní dráhu ukončil v roce 1970 v jednačtyřiceti letech při tragickém výstupu českých horolezců na peruánský Huascarán. Ještě před studiem na umělecké škole se sochař učil v mladoboleslavské Škodovce, k autům měl velmi blízko.

Plastika stála Oblastní galerii půl milionu korun, původně ale byla mnohem dražší. „Národní galerii ji původně nabízeli za cenu o stovky tisíc vyšší, ale protože jsme v roce 2015 udělali Valeriánu Karouškovi velkou výstavu, domluvili jsme se na snížení ceny,“ uvedla před časem kurátorka liberecké galerie Markéta Kroupová.

Třímetrová socha, která má základnu z podvozku z legendárního Volkswagenu brouka, stála přes půl století venku na soukromé zahradě. Proto je dnes v havarijním stavu a bez restaurace ji nelze vystavovat.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio