Rozhodnutím soudu přišla o licenci první solární elektrárna

13. červen 2014

Krajský soud v Brně zrušil licenci solární elektrárně SOLAR CD v Českém Dubu na Liberecku. Důvodem jsou vady v řízení. Licenci musí opět řešit Energetický regulační úřad. Podle České televize jde o první podobné rozhodnutí.

Nejvyšší státní zastupitelství podalo dalších 21 správních žalob, kterými napadlo udělení licencí koncem roku 2010.

Firma Solar CD dostala licenci na Silvestra 2010, což bylo poslední možné datum pro výhodnější výkupní ceny elektřiny.

Tehdy ale podle Nejvyšího státního zastupitelství ještě nebyla elektrárna dokončená, revizní zpráva neodpovídala skutečnosti.

Nejvyšší státní zástupce v žalobě uvedl, že rozdíl ve výnosech společnosti Solar CD v závislosti na termínu vydání licence činil přes 400 milionů korun.

Další slovo bude mít ERÚ

„Až bude všem účastníkům doručen rozsudek, nabyde právní moci,“ uvedl mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka. „My tím pádem uděláme krok zrušení licence a budeme o tom informovat dotčené orgány.“

„To znamená, že subjekt nesmí dodávat do sítě – to je na distribuční společnosti. A nesmí mu být vyplácena podpora, respektive zpětně podporu musí vrátit. A to bude dělat operátor s elektřinou.“

„Správní řízení o udělení licence od roku 2010. Soud v podstatě zrušil naše jen ta naše poslední rozhodnutí,“ připomněl Chvojka.

"Teď musíme nade vší pochybnost prokázat, že elektrárna splňuje podmínky pro udělení licence."

"A pokud subjekt nadále bude mít zájem licenci získat, tak my mu jí udělíme, ale s datem roku 2014 – tedy bez finanční podpory,“ vysvětlil mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.


Zvětšit mapu
autor: směna | zdroj: ČTK
Spustit audio