Rozhledna Bramberk jde do dražby. Zájem o ni mají Lučany nad Nisou

30. duben 2014

Více než sto let stará rozhledna Bramberk na Jablonecku je na prodej. Bude se dnes dražit v Praze. Vyvolávací cena je 800 tisíc korun. Hlavním zájemcem o netradiční koupi je město Lučany nad Nisou, které si doposud kamennou vyhlídku pronajímalo a pouštělo tam turisty.

„Já jsem takový platonický milovník rozhleden. Chtěl jsem stavět i svoji, tohle mi přišlo do očí. Líbí se mi, když někdo vezme vlastní peníze a udělá něco, co není jen čistý byznys.“

Petr Miller se přijel na Bramberk ještě před dražbou podívat z Prahy. Tam žije, ale táhne ho to na horské vyhlídky, proto se rozhodl zúčastnit se dnešní dražby.

Velký zájem o koupi má také město Lučany nad Nisou. Rozhlednu mělo dlouhodobě v pronájmu a také už do ní ze svého investovalo nemalé peníze.

„Okna byla vyměněna a také část schodiště, která už bylo shnilá a v dezolátním stavu, takže bychom na to nedostali posouzení statika. Zaplatilo se to ze sbírky a ze vstupného od turistů, kteří se na Bramberk začali vracet,“ říká starosta Jiří Řešátko za Starosty pro Liberecký kraj.

Petr Miller se nechce o Bramberk prát, podle něj by bylo logické, aby rozhledna patřila právě Lučanům, které v její blízkosti leží. „Obec má také zájem, bylo by rozumné řešení, kdyby to koupili,“ konstatuje.

Kromě rozhledny se budou dražit ještě tři penziony v jejím blízkém okolí. To může být lákavé pro podnikatele, hoteliéry i restauratéry. „Za poslední tři týdny volalo kolem padesáti lidí a myslím, že na dražbu se na každou nemovitost rekrutují tak tři čtyři zájemci,“ odhaduje makléř Petr Skuhra.

autor: sas
Spustit audio