Rok 2018 – nové ceny vody a tepla. Kde zdraží a kde zlevní?

2. leden 2018

Náklady na život v našem kraji by v roce 2018 neměly výrazněji růst. Někde klesla cena tepla, ale v jiných částech kraje naopak stoupla cena vodného. Poplatky za nájemné v městských bytech většinou zůstávají stejné.

Levnější teplo na Českolipsku i v Liberci

V některých městech klesla cena tepla, i když řádově jen o procenta. Třeba Českolipská teplárenská zlevnila od Nového roku v průměru o čtyři procenta. Tamní domácnosti tak za gigajoule zaplatí zhruba 654 korun, o 26 korun méně než minulý rok. O dvě procenta zlevnila teplo také Teplárna Liberec. Domácnosti s pětiletým kontraktem zaplatí 660 korun, tedy o 13 korun méně než loni. V Jablonecké energetické zůstávají ceny na stejné úrovni.

Nejdražší voda? Na Frýdlantsku

Co se týče zdražování vody, cenu nepatrně zvedla Severočeská vodárenská společnost, která zásobuje většinu Libereckého a Ústeckého kraje. Za krychlový metr letos domácnosti zaplatí skoro 99 korun. Mluvčí firmy Jiří Hladík vysvětluje, proč ke zdražení v řádu desítek haléřů došlo: „Ročně musíme do vody investovat stovky milionů korun a v roce 2017 jsme do údržby, obnovy a výstavby investovali jednu miliardu, tři sta deset milionů korun.“

Nejvýraznější zdražení čeká obyvatele na Frýdlantsku. Za metr krychlový zaplatí domácnosti na vodném a stočném 105 korun. Domácnosti zásobované Vodohospodářským sdružením Turnov zaplatí stejnou cenu jako letos.

autoři: jch , Jaroslava Mannová | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio