Rodiče budoucích prvňáčků v Liberci nedodržují spádovou vyhlášku

6. červen 2018

Liberec při letošních zápisech do základních škol znovu řešil takzvanou spádovou turistiku. Rodiče při ní přihlašují děti na školy, kam podle nové spádové vyhlášky nepatří.

Při minulých zápisech přepisovali podle radnice rodiče dětem trvalé bydliště do oblasti žádaných základních škol Lesní a Husova. Letos byly problémy v Ruprechticích. Desítky rodičů tam přišly k zápisu do školy na náměstí Míru, podle změněné spádové vyhlášky ale měly děti zapsat jinam.

„Všechny děti, které byly rozhodnutím zastupitelstva a tou změnou vyhlášky přesunuty do spádu základní školy Lesní, se nám v průběhu dvou měsíců vrátily zpátky jako spádoví turisté. Rozumím tomu, že ti rodiče chtějí, aby jejich děti chodily do co nejbližší školy a do školy, kterou si vybrali. Trošku nám tu situaci zkomplikovali,“ uvedl nezávislý náměstek primátora pro školství Ivan Langr.

Základní škola v Ruprechticích nakonec otevře jednu první třídu navíc, do které se vejdou všichni zájemci. Škola tak ale přijde o odbornou učebnu fyziky, ze které se stane třída pro nově zapsané děti.

autoři: sas , mib
Spustit audio

Související