Robot Matylda pojede sám stopem z Jablonce do Pelhřimova

22. říjen 2018

Nejedná se o zápletku sci-fi románu, ale o blízkou budoucnost. Humanoidní robot Matylda vyrazí na cestu 25. října v 10 hodin. Jeho tvůrci Radka Benšová a Michal Seidl byli dnes hostem Ivety Kalátové ve studiu Českého rozhlasu Liberec.

Michal Seidl s Radkou Benšovou založili v Jablonci nad Nisou technologický startup, který se zaměřuje například na konstrukci a malosériovou výrobu robotů nebo na vzdělávání v oblasti robotiky a kybernetiky.  A robot Matylda vznikl také z výukových důvodů.

„Byl to v podstatě nápad Michalova syna Vojty, který přišel za Michalem a řekl mu, ať postaví robota. A Michal mu odpověděl, že ano, ale že se Vojta na tom robotovi bude učit programování,“ přiblížila prvotní ideu vzniku robota Radka Benšová.

Radka Benšová a Michal Seidl - autoři robota Matyldy

„Jejím základním posláním je edukace dětí, protože tak vznikla. Součástí Matyldy je i učebnice kybernetiky a robotiky, kdy děti tím, že staví tu Matyldu a následně programují, tak se uči a v praxi zažívají ty poznatky, které nabyly. V základu má nějaké demonstrativní programy, na zakládě kterých se učí. A co se týká stopování, tak tam jsme jí programově vybavili a specializovali, aby ten úkol zvládla,“ popsal základní funkce robota Michal Seidl. Kvůli slabému pokrytí vysokorychlostním internetem ji ale podle něho nešlo napojit na umělou inteligenci, která má vysokou spotřebu dat.

„Matylda by nebyla schopná reagovat dostatečně rychle na těch cestách, takže jsme se museli omezit na její vnitřní paměť. Přesto ale nebude bez interakcí, osadili jsme jí různými senzory, má řečové moduly, takže nějakou komunikaci řidičům poskytne,“ doplnil Seidl.

A jak bude stopování probíhat?

„Až řidič zastaví Matyldě, tak se k ní přiblíží a Matylda zadetekuje, že k ní někdo přišel. Sdělí mu kdo je, představí se mu, požádá ho o svezení a sdělí mu všechny potřebné instrukce, které bude k cestě potřebovat. Včetně tedy nakládky Matyldy do auta a jejího vyložení na bezpečném místě, kde je vhodné dále pokračovat ve stopu,“ vysvětlil robotický autostop Michal Seidl.

Matylda má velikost dítěte a váží asi dva a půl kilo. Něco také váží také baterie a autosedačka s fotovoltaickou elektrárnou, která bude robota během cesty napájet. Díky autosedačce půjde zařízení také bezpečně umístit do auta. Baterie má vydržet zhruba 24 hodin. Autoři předpokládají, že v případě potřeby jí řidiči dobijí. Matylda si o to prý sama požádá.

Začátek cesty bude ve čtvrtek 25. října v deset hodin v Jablonci nad Nisou u bývalé porodnice. Jejím cílem je Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově. Pokud tam robot dorazí, zapíšou jí do knihy rekordů a bude v muzeu sloužit jako exponát. Cesta z Jablonce do Pelhřimova ale nebude přímočará, Matylda má naplánované zastávky také v Pardubicích a v Plzni.

 „Díky GPS bude možné Matyldu možné sledovat na facebookových stránkách a zároveň i na našem komunitním webu www.robot-matylda.cz,“ vysvětlila Radka Benšová, jak budou robota během cesty sledovat.

autoři: Iveta Kalátová , mib
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.