Robert Hemmrich – architekt rozhleden v Jizerských horách, rodák z Jablonce nad Nisou

13. říjen 2023

Robertu Hemmrichovi se často přezdívá rozhlednový architekt. Podle jeho kreativního pera totiž vznikly čtyři žulové rozhledny stojící na jižních svazích Jizerských hor – na Tanvaldském Špičáku, Černé Studnici,  Bramberku a Prosečském hřebeni.

Stavitel a architekt Robert Hemmrich, který se narodil v roce 1871 v Jablonci nad Nisou, ale navrhoval také vily, bytové domy, školy, lázně, hotely nebo tovární areály – těch návrhů vytvořil za svůj život 3000. Skoro tisícovka z nich pak byla realizována.

Hemmrich nejprve studoval stavební oddělení tehdy prestižní průmyslové školy v Liberci. V roce 1902 si v Jablonci otevřel ateliér a stavební kancelář.

Černá Studnice

Zkušenosti získával i na zahraničních cestách po Německu, Rakousku, Itálii a Švýcarsku. V období první světové války získal jako nadporučík vyznamenání Signum laudis.

Nejvíce jeho staveb najdeme na Jablonecku. Kromě zmíněných rozhleden to byly třeba Jägerova vila, továrna Detoa v Albrechticích, liberecký hotel Praha, Parkhotel ve Smržovce nebo jablonecké městské lázně. Další Hemmrichovy stavby jsou k vidění od Drážďan až po Vídeň.

Hemmrich, který také zastával prestižní funkci městského urbanisty, byl v roce 1945 internován ve vysídlovacím táboře v Rýnovicích. Zemřel v Jablonci o rok později. Jeho rodina musela z Československa odejít.

autor: Milan Knotek
Spustit audio