Řidičům v České Lípě komplikuje jízdu další uzavírka. Tentokrát do průmyslové zóny v Dubici

6. červenec 2016

Než projedou řidiči městem, musí počítat se zdržením.

V současnosti se opravuje most na silnici I/9 nad Moskevskou ulicí a před týdnem začaly práce na opravách železničních tratí nad přístupovými komunikacemi do českolipské průmyslové zóny v Dubici. Do Dubice řidiči mohou, zpět ale musí jet po šestikilometrové objížďce.

Obyvatelé českolipské Dubice se autem domů nebo do práce dostanou. Cesta do města je ale pro ně uzavřená. „V opačném směru musíme objíždět město přes Sosnovou. Musíme jet až dozadu do Dubice, k novému mostu, pak po hlavní a najedeme na hlavní silnici směrem do České Lípy. Objížďka je tak šest kilometrů. Snažíme se nejezdit do města. Jinak to snášíme dobře, co máme dělat,“ potvrzuje jeden z obyvatel Dubice Zbyněk Landa.

Střídavě se až do konce října budou uzavírat ulice Dubická a Mánesova. Jedna z nich vždy zůstane směrem do Dubice průjezdná, opačným směrem ale mohou projet pouze vozy Integrovaného záchranného systému a městská autobusová doprava.

Policie bude zákaz vjezdu kontrolovat

Někteří řidiči do zákazu vjezdu stejně zamíří: „Já jsem si to vůbec neuvědomil. Najednou jsem nevěděl, kam zahnout, a viděl jsem, že jedou auta, tak jsem jel taky,“ popisuje jeden bloudící řidič.

Na dodržení zákazu vjezdu ale dohlíží městská policie, jak potvrzuje její velitel Vladimír Jeník: „Od minulé středy, po stížnosti občanů, že řidiči nerespektují zákaz vjezdu jsme místo začali kontrolovat. Lidé ještě nejsou zvyklí na tuto uzavírku. Pokutujeme tyto prohřešky takovou částkou, která působí spíše preventině než represivně.“

Podle investičního technika českolipského městského úřadu Martina Ezra, je varianta jednosměrného provozu směrem do Dubice nejlepším možným řešením.

Jiné řešení nebylo

„Situace se nedala vyřešit jiným způsobem. Objezd je jednoduší. Podjezd pod viaduktem by se zkomplikoval, protože v době špiček se tam tvoří kolony a to by stavbu výrazně komplikovalo,“ ujišťuje.

Podle vedoucího českolipského dopravního inspektorátu Martina Markla je zatím příliš brzy hodnotit, jak dopravní omezení na vjezdu do Dubice ovlivnilo celkovou dopravu ve městě.

„Nedá se říct, že by se město ucpávalo. Je to závislé od dne v týdnu i určité hodiny. Pozorujeme zhuštění dopravy v Sosnové na nájezdu na silnici číslo devět, kde to může znamenat určité nebezpečí, protože na této silnici je doprava poměrně hustá. Zhušťuje se doprava i v ulici 5. května a Hrnčířské ulici,“ konstatuje, že přesto k určitým změnám došlo.

Kromě dopravních omezení při vjezdu do Dubice, omezení na přemostění Moskevské ulice o prázdninách čeká řidiče i zákaz vjezdu do Sokolské ulice v centru města, kde se staví nový chodník.

Spustit audio