Řidiči v České Lípě by od příštího roku měli snáz najít místo pro parkování

27. srpen 2013

Parkoviště v centru České Lípy, která jsou teď pronajatá, bude od příštího roku provozovat město. Nový systém má umožnit parkovat prvních 15 minut zdarma a zvýhodnit krátkodobé stání. Měl by se tím vyřešit problém nedostatku míst k zaparkování v centru města.

Parkovací automaty si město pronajme. Proč je nekoupí do vlastnictví města, vysvětluje místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle z TOP 09.

„Jakmile koupíte automaty, tak je tady bude mít dlouhá léta, než se zaplatí. Firmy řeší jakékoliv poruchy výměnným způsobem a automaty průběžně i modernizují,“ uvedl.

Aby si lidé na nový systém zvykli a nehrozilo, že dostanou pokutu za nezaplacení parkovného, budou podle starostky České Lípy Hany Moudré z ODS upozornění na nový způsob placení.

„Uvažuje se o tom, že veřejně prospěšné práce budou řidiče upozorňovat na změnu systému, budou jim říkat, co mají kde zaplatit, kde si mají lístek vyzvednout. Pokud tak řidič neučiní, zavolá městskou policii a ta, pokud to bude možné, bude dávat hned lístky k přestupkovému řízení,“ upřesnila starostka.

Naostro se parkovací automaty v České Lípě rozjedou od ledna 2014. Parkování zdarma v Barvířské ulici, které je nedaleko centra, zůstane a bude od příštího roku rozšířené o zhruba dalších 60 míst.

Spustit audio