Řidiči by měli dát pozor hlavně na silnicích v horských oblastech

17. leden 2018

Po úterním sněžení jsou silnice v Libereckém kraji zase průjezdné a sjízdné. Hlavní tahy jsou většinou jen holé a mokré, v horských oblastech na nich mohou ještě ležet zbytky sněhu.

Potvrdil to Pavel Pospíšil z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Silničáři přes noc komunikace dočistili. Na Liberecku zůstává pro nákladní vozy nad 3,5 tuny neprůjezdná silnice třetí třídy z Mníšku na Raspenavu přes Oldřichovské sedlo. Řidiči musejí po silnici 13 přes Frýdlant.

V Libereckém kraji napadlo v pondělí až 15 centimetrů sněhu, jeho odklízení komplikoval silný vítr. Sněžení ustalo až kolem 18:00. „Na některých místech vyfoukával vítr silnice až na asfalt, jinde vytvářel sněhové jazyky a závěje,“ řekl Pospíšil.

Opatrní by podle něho proto měli být motoristé na silnicích nižších tříd a hlavně v horských oblastech, kde se komunikace neudržují chemicky. Je tam ujetá vrstva sněhu, která bude během dne měknout, a mohou se tvořit vyjeté koleje. „Budeme se to snažit vyčistit před dalším sněžením,“ dodal Pospíšil.

V Libereckém kraji je aktuálně většinou zataženo, v horských oblastech i skoro jasno. Nesněží, hlavně v horách ale může být nárazový vítr. Teploty se pohybují jen těsně pod bodem mrazu. Silničáři připravují techniku na další ohlášené sněžení, které má podle meteorologů přijít ve čtvrtek. „A znovu má foukat silný vítr,“ řekl Pospíšil.

Podle informací z ČHMÚ lze očekávat ve čtvrtek znovu nárazy větru až 90 kilometrů v hodině, na horách až 125 km, což bude odklízení sněhu ze silnic komplikovat.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související