Režisér David Balda: Když chcete prostřednictvím filmu hovořit o svobodě, musíte i svobodně tvořit

22. březen 2024

Dva mladí talentovaní umělci, jeden se narodil v roce 2000 a druhý v roce 1996, režisér a scénárista David Balda spolu s hercem Vojtěchem Babištou, jsou hosty Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně.

Čtěte také

David Balda z Hradce Králové na sebe poprvé upozornil už ve svých osmnácti letech, když do kin uvedl svůj celovečerní debut Narušitel. Svými filmy chce prý otevírat divákům oči a dávat jim podněty k přemýšlení. A platí to i o novince, kterou právě dokončuje.

„Jsem mix profesí, jsem producent i režisér, ale nejvíc mě asi baví ta kreativní část. Tím, že s filmem žiji několik let, tak už to potom v kině není takové překvápko.“ Od vize, kterou na začátku celého procesu vidí David ve své hlavě, se prý výsledek mnohdy dost liší. „Na tom je krásný právě ten proces. Není dobré jet na place jako stroj. Dobrý režisér by měl připomínky kolegů vnímat.

Baví mě i profese producenta. Podle mne je totiž režisér, který je současně i sám sobě producentem, svobodnější.
David Balda, filmový režisér

Jak se do jeho života film dostal? Na tuto otázku prý ani sám režisér nemá jasnou odpověď. Poprvé se s filmařinou setkal ve svých jedenácti letech, kdy ještě zpíval ve sboru. Pak mu maminka koupila kameru a bylo rozhodnuto. „Točil jsem reportáže a to je pro začátečníky skvělá škola. Musíte se totiž naučit odvyprávět příběh na malé ploše.

Hnacím motorem je pro Davida Baldu především touha něco divákům sdělit „Když jsem natočil Narušitele, pochopil jsem, že filmem je možné ovlivňovat lidi a někam je třeba posunout.

Čtěte také

„Z uměleckého hlediska mám nejraději kameru a režii. Protože přes kameru můžete vyjadřovat emoce a atmosféru. Režisér zase předává lidem nějakou myšlenku, ponaučení či poselství. Ale zároveň mne baví i profese producenta. Podle mne je totiž režisér, který je současně i sám sobě producentem, svobodnější.

„Ve filmovém světě to funguje tak, že producent mnohdy zasahuje i do obsazení rolí, jak musí být film poskládaný, aby se prodal. A pak může docházet ke kolizím s režisérem a vzniká určitá nesvoboda v tvorbě. Ale pokud chcete lidem předávat lidem prostřednictvím filmu myšlenku o svobodě, tak jej také musíte svobodně vytvářet, říká David Balda.

David Balda a Vojtěch Babišta hosty Lady Klokočníkové v rozhlasové kavárně

Vojtěch Babišta, herec a model, bývalý profesionální hráč squashe, ale herectví se věnoval již po dobu své sportovní kariéry a studia na střední škole. Objevil se v seriálech Ulice a Ordinace v růžové zahradě a také ve vedlejších rolích v pořadech televize Barrandov. V roce 2021 si zahrál jednu z hlavních rolí v polské romantické komedii Láska na Marsu. V roce 2022 se objevil v úspěšné minisérii Devadesátky.

Čtěte také

„Já byl nejprve model a až potom herec. To byl vždy můj sen, stát se hercem. Ale nejsem z umělecké rodiny, vůbec jsem nevěděl, jak do toho světa vstoupit. Úplnou náhodou jsem dostal nabídku do modelingu, podepsal jsem smlouvu, létal po celém světě, fotil pro různé značky, vysvětluje Vojtěch Babišta.

„Ale v roce 2018 jsem se rozhodl, že už mám nějaké kontakty a také nějakou práci za sebou, kterou se mohu prezentovat, a chtěl jsem nastartovat opravdovou uměleckou kariéru. Nechci nijak hanit modeling, ale herectví je pro mne opravdu všechno, dodává Vojtěch Babišta.

Celý rozhovor Lady Klokočníkové s Davidem Baldou a Vojtěchem Babištou si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související