Retro šaty jsou IN. Ze ženy udělají sebevědomou dámu

10. říjen 2018

Delší a nabírané sukně, postavě lichotící živůtky, nadýchané barevné spodničky – to jsou retro šaty ze čtyřicátých a padesátých let minulého století. Jejich krásu objevuje čím dál víc Češek.

Když svoje džíny a trička dámy vymění právě za tyto šaty, připadají si velmi žensky. Vzbuzují v nich obdiv okolí, vypadají totiž dobře, ať mají postavu štíhlou jako proutek nebo nějaké to kilo navíc.

Tričko a kalhoty? To není ono

„Vždy jsem nosila kalhoty a tričko, nebylo to ale ono. Poté co jsem odjela do Anglie, jsem začala nosit šaty,“ říká Pavla Kohoutková, jedna z milovnic retro šatů, jejíž sbírka čítá až 150 šatů, které jí okolí často chválí. „Je to krásný pocit. Ženám od nejmenší po úplně největší velikost retro šaty opravdu sluší.“

Retro šaty dámským křivkám lichotí

Další z dam, Petra Břeňová, nosí retro šaty asi rok a čtvrt. „Když jsem si oblékla kalhoty a tričko, snažila jsem se Liberec přejít rychle, aby mě moc lidí nepotkalo. Když jdu v šatech, užívám si pohledy kolemjdoucích,“

Vystupte z davu, nebojte se barev a střihů

A proč retro šaty dokážou ze ženy udělat sebevědomou dámu? „Střihy i látky jsou neobvyklé, to tady v Čechách nepotkáte. Moc lidí nechodí výrazně oblečených,“ říká Petra Břeňová.

„V retro šatech se cítím žensky, proto jsem s tím asi začala. Takové pohledy jen tak nezískáte. Víc než muži mi šaty chválí dámy. Zastavují mě na ulici a ptají s mě, kde šiju,“ dodává Lucie Růženková z Mikulášovic v královsky modrých šatech, botách, červeném pin-up šátku s bílými puntíky ve vlasech a kočičích retro brýlích.

Když svoje džíny a trička dámy vymění právě za tyto šaty, připadají si velmi žensky

Helena z Bílého Kostela v šatech v modré a smetanové barvě s lososovou spodničkou již několik let vůbec nenosí kalhoty. „Když jsem nedávno jela na dovolenou na túru, zjistila jsem, že nemám co na sebe. Musela jsem chodit v sukni i večer u ohýnku,“ Na závěr dodává: „Dlouhé roky jsem si vůbec jako žena nepřipadala, necítila jsem se krásná. Myslím, že šaty udělají z každé ženy nádhernou.“

autor: Lucie Fürstová

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.