„Řeřicha“ – postrach pro cizince, kteří se v Liberci učí česky

1. březen 2018

Cizinci v Liberci můžou navštěvovat kurzy češtiny. V učebně Krajské vědecké knihovny jim je nabízí jablonecké vzdělávací centrum Educa.

Podle lektorky češtiny pro cizince Jany Neubauerové jsou pro kurzisty největším oříškem české hlásky „r“ a „ř“. Slovo řeřicha je pro kurzisty takřka postrachem, problémy ale často dělá i výslovnost písmene „r“. „Zajímavé je, že jednomu člověku z Egypta šlo r a ř velmi dobře,“ komentuje Neubauerová.

Znalostí jazyka člověk víc „zapadne“

Projekt podpořený pěti státy a Evropskou unií je pro studenty zdarma. Určen je především úplným začátečníkům a mírně pokročilým. „Žijeme v Čechách a k tomu patří i mluvit česky, abychom se integrovali. Když jsem bydlela v Německu, taky jsem mluvila německy, člověk pak víc patří mezi ty lidi,“ říká paní Alena, jejíž manžel Günter na kurzy chodí. Česky se v Liberci učí nejenom Němci, ale i Poláci a třeba i Brazilci.

Maximální soustředění na jazykovém kurzu v liberecké knihovně

„Občas tu kurzisté hledají i sociální vazby,“ vysvětluje Eva Kořánová z jabloneckého vzdělávacího centra Educa a pokračuje: „Projekt se přizpůsobuje novým lidem. Učí se běžné věci jako pozdravy, nakupování a velký problém je třeba návštěva doktora.“

Začátečnické kurzy češtiny se konají v liberecké Krajské vědecké knihovně každou středu od pěti hodin odpoledne. Cizinci, kteří se chtějí naučit česky, na ně můžou přijít zcela nezávazně a kdykoliv se přidat. Všichni účastníci jazykového kurzu na závěr dostanou osvědčení o jeho absolvování.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.