Reprezentovat Česko na speciální olympiádu poletí také sportovec s mentálním postižením z České Lípy

20. červen 2015

Přestože je Petr Čvančara z České Lípy duševně hendikepovaný, jako jeden z mála poletí reprezentovat Českou republiku v atletice do Los Angeles. Poletí na speciální olympiádu. Dostal se mezi sedmdesát členů naší výpravy. Několikrát týdně proto trénuje v tělocvičně, na pozemku českolipského denního stacionáře i na stadionu.

Tělocvičnu ve stacionáři má většinou sám pro sebe. Na přípravu totiž potřebuje klid. V tělocvičně si hlavně utužuje kondičku. Potvrzuje to i pracovnice stacionáře a trenérka Petra Čvančary Dana Michutová.

„Dělá silová cvičení. Venku pak trénujeme techniku. Vždy je co zlepšovat, například ve vrhu koulí."

Petr Čvančara pojede reprezentovat ve vrhu koulí a ve skoku dalekém. Více ho baví druhá z disciplín. Kolik doskočí neví.

„Na speciálních olympiádách pro duševně hendikepované sportovce se nehledí až tak na absolutní výkonost. Je to hlavně o tom, aby měli radost z pohybu a mohli pravidelně sportovat po celý rok. Je to proto, že v mnoha jiných oblastech většinou nejsou schopni až takových úspěchů dosáhnout," dodává Dana Michutová.

Petr Čvančara utužuje kondičku v tělocvičně

Handikepovaný sportovec nejvíc potřebuje potrénovat ruce a nohy. Před každým cvičením se několika cviky a třeba i jízdou na rotopedu musí rozehřát.Po tréninku v tělocvičně je Petr Čvančara zadýchaný. Petr si bere sportovní náčiní a spolu s trenérkou jdou na pozemek, který patří ke stacionáři a je hned pod jeho okny. Samotná plocha není ideální, ale takové jsou možnosti.

„Jsme rádi za to, co máme tady u stacionáře. Většinou se k Petrovi venku rádi připojí i sportovci, kteří nedosahují takové úrovně jakou má on. Jsou tu protože je to baví a mají z toho radost, že si to třeba mohou i vyzkoušet," říká trenérka.

Letošní speciální olympiádě předcházela ta kvalifikační v roce 2014, kde se umístil ve čtyřboji. Právě to mu vyneslo postup na olympiádu v Los Angeles. „Česká reprezentační výprava bude mít zhruba šedesát sedm členů," doplňuje trenérka.

Speciální olympiáda začíná v americkém Los Angeles 25. července, reprezentanti odlétají už o čtyři dny dříve.

Spustit audio