Řeky na Liberecku klesají, voda domy nezasáhla

31. červenec 2011

Řeky na Liberecku klesají. Platí to i pro Smědou, která v Předláncích u Višňové na Frýdlantsku vyšplhala během noci až na třetí stupeň povodňové aktivity. Aktuálně je na druhém povodňovém stupni.

Rozvodněná řeka nakonec žádné velké škody nenapáchala. Vylila se na pole a zatopila několik sklepů, kvůli zvýšené hladině musela být uzavřená silnice z Boleslavi do Černous.

„Vodní tok jsme sledovali od večera. Ve tři čtvrtě na jednu řeka vystoupila na třetí povodňový stupeň,“ popisuje starostka Višňové Vladimíra Erbanová. Hasiči postavili mobilní protipovodňovou stěnu v Předláncích, odčerpávali vodu z přítoku Smědé v Poustce a kontrolovali břehy rozvodněné říčky. Ta se na maximum dostala během nedělního dopoledne, pak začala voda klesat.

Na některých místech Frýdlantska a na severních svazích a hřebenech Jizerských hor napršelo od pátečního rána podle meteorologů až 100 mm srážek. K vzestupu došlo paradoxně až na dolním toku Smědé, přestože na horním toku řeky hladina nijak dramaticky nestoupla. „Je to tím, že Smědá, když vtéká pod kopce Jizerských hor, dostává se na plochu, kde se dá zachytit srážková voda. Z ní dotékalo do řeky hodně vody z podhůří,“ vysvětluje Martin Novák z ústecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Velká voda potrápila Višňovou a Předláncích v krátké době už po druhé. Podle místních ale tentokrát hladina nevystoupala tak vysoko jako před dvanácti dny.

Kromě Smědé se o víkendu v Libereckém kraji rozvodnila taky Řasnice ve Frýdlantu, která se dostala na druhý stupeň povodňové aktivity. Na první stupně vystoupili Jeřice v Mníšku a Lužická Nisa v Liberci a Smědá v Bílém potoce.

autoři: tsch , sas
Spustit audio