Rekonstrukce má přiblížit českolipské vlakové nádraží k zastávkám autobusů

30. říjen 2014

Hlavní železniční nádraží v České Lípě cestujícím nevyhovuje. Stěžují si na špatné značení nástupišť nebo na nedostatek lavic v čekárně. To by se ale mělo už brzy změnit. Zhruba v polovině příštího roku má začít rekonstrukce za téměř miliardu korun. Hotovo by mělo být o rok později.

Na střeše nad nástupištěm u hlavní budovy visí stará oprýskaná světelná cedule.

„Mně to připadá otřesné, že v dnešní době, 25 let od revoluce, se nic neděje. Tady je okresní město, tak by to nádraží mělo k něčemu vypadat,“ stěžuje si paní Olga.

Českolipské nádraží si pamatuje ještě z dob svého dětství, z roku 1947. Schází jí také přehledné jízdní řády a dostatek míst k sezení. „Spousta lidí stojí a nemají možnost si sednout,“ vysvětluje.

Přehledně značená není ani toaleta. Nádraží má navíc jediný bezbariérový přístup k nástupištím. Nájezd je ovšem plný výmolů a nerovností a místy jsou kvůli kolejím i deseticentimetrové mezery.

Nádraží by se ale mělo konečně dočkat změn. „Vlastní rekonstrukce železniční stanice a přilehlých úseků trati, nová nástupiště s výškou hrany 550 milimetrů nad temenem, bezbariérový přístup na perony a základní prostory pro odbavení cestujících,“ přibližuje Lubor Hrubeš ze Správy železniční dopravní cesty.

„Se starou budovou teď neuvažujeme, protože ta je v majetku Českých drah. Počítáme, že základní odbavení bychom dělali v nějakém novém objektu, ale to vyplyne z územního řízení a z dalšího stupně zpracování projektové dokumentace,“ dodává.

Nástupiště by se také měla posunout přibližně o 150 metrů blíže k autobusovým zastávkám městské dopravy.


Zvětšit mapu
Spustit audio