Regionální výrobky roku? Chléb z Držkova, harrachovské pivo nebo příšovický sýr
Chléb, ovčí jogurt, sýr s bazalkou nebo pojdeštědský med - to je několik příkladů potravin, které si zasloužily označení "Regionální potravina". Do soutěže o tento titul se v Libereckém kraji přihlásilo celkem 17 výrobců s 32 produkty.
Letos se hodnotící komise zaměřila také na obaly jednotlivých výrobků. Soutěž Regionální potravina financuje ministerstvo zemědělství. Jejím cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin.
Mezi vítěznými osmi výrobky je i chléb z rodinné řemeslné pekárny v Držkově. Další vítězové jsou krůtí párky od Prominentu, sýr Gaston s bazalkou z Mlékárny Příšovice, Bio ovčí jogurt z farmy Josefa Pulíčka, Český med z Podještědí Jiřího Vomáčky, Červené kysané zelí SAMIR z Brniště a cukrovinka Lomnické kostky.
Mezi nápoji se umístil jediný výrobce, a to harrachovský minipivovar se světlým ležákem Františkem.
Soutěž se uskutečnila už podruhé, loni označení v kraji získalo pět produktů. Letos poprvé se do soutěže mohly přihlásit ty firmy, které mají méně než 250 zaměstnanců.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Řetězec Albert se snaží sebrat web aktivistům kritizujícím chov kuřat. ‚Poškozuje nás,‘ tvrdí
-
Propagandista Kremlu označil tři strany v Česku za proruské. ‚Je nám to jedno,‘ komentují politici
-
Hvězda, kterou uvidíte na vlastní oči jen jednou. Blíží se exploze, která nastává co 80 let, říká astronomka
-
Italové na úvod mistrovství Evropy otočili zápas s Albánií, soupeř vstřelil rekordně rychlou branku