Regionální výrobky roku? Chléb z Držkova, harrachovské pivo nebo příšovický sýr
Chléb, ovčí jogurt, sýr s bazalkou nebo pojdeštědský med - to je několik příkladů potravin, které si zasloužily označení "Regionální potravina". Do soutěže o tento titul se v Libereckém kraji přihlásilo celkem 17 výrobců s 32 produkty.
Letos se hodnotící komise zaměřila také na obaly jednotlivých výrobků. Soutěž Regionální potravina financuje ministerstvo zemědělství. Jejím cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin.
Mezi vítěznými osmi výrobky je i chléb z rodinné řemeslné pekárny v Držkově. Další vítězové jsou krůtí párky od Prominentu, sýr Gaston s bazalkou z Mlékárny Příšovice, Bio ovčí jogurt z farmy Josefa Pulíčka, Český med z Podještědí Jiřího Vomáčky, Červené kysané zelí SAMIR z Brniště a cukrovinka Lomnické kostky.
Mezi nápoji se umístil jediný výrobce, a to harrachovský minipivovar se světlým ležákem Františkem.
Soutěž se uskutečnila už podruhé, loni označení v kraji získalo pět produktů. Letos poprvé se do soutěže mohly přihlásit ty firmy, které mají méně než 250 zaměstnanců.
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
‚Kroupy jako padesátikoruna, možná víc.‘ Kvůli bouřkám je stále bez elektřiny 19 000 domácností
-
Sahat soše do dekoltu je sexistické a ponižující, nechte Molly na pokoji, zlobí se obyvatelé Dublinu
-
Ohňostroj z jachty způsobil v Řecku požár. Výletníci ho neuhasili, tak zavolali hasiče a utekli
-
Kordy, pistole a hodnoty. Muži i ženy jsou ve zbrani ve filmu Ve jménu cti