Regionální výrobky roku? Chléb z Držkova, harrachovské pivo nebo příšovický sýr

2. červen 2011

Chléb, ovčí jogurt, sýr s bazalkou nebo pojdeštědský med - to je několik příkladů potravin, které si zasloužily označení "Regionální potravina". Do soutěže o tento titul se v Libereckém kraji přihlásilo celkem 17 výrobců s 32 produkty.

Letos se hodnotící komise zaměřila také na obaly jednotlivých výrobků. Soutěž Regionální potravina financuje ministerstvo zemědělství. Jejím cílem je podpora a propagace malých a středních potravinářských výrobců i regionů původu potravin.

Mezi vítěznými osmi výrobky je i chléb z rodinné řemeslné pekárny v Držkově. Další vítězové jsou krůtí párky od Prominentu, sýr Gaston s bazalkou z Mlékárny Příšovice, Bio ovčí jogurt z farmy Josefa Pulíčka, Český med z Podještědí Jiřího Vomáčky, Červené kysané zelí SAMIR z Brniště a cukrovinka Lomnické kostky.

Mezi nápoji se umístil jediný výrobce, a to harrachovský minipivovar se světlým ležákem Františkem.

Soutěž se uskutečnila už podruhé, loni označení v kraji získalo pět produktů. Letos poprvé se do soutěže mohly přihlásit ty firmy, které mají méně než 250 zaměstnanců.

autor: Eva Malá
Spustit audio