Recepty na zdravé ječné lívance, pohankové palačinky a ovesnou kaši s jablky a tvarohem

Ing. Barbora Hernychová ví jak zdravě a chutně vařit. Zdraví začíná v naší trávící soustavě. Proto pro vás připravila tři zajímavé recepty. Vyzkoušejte je, určitě nebudete litovat!

Ječné lívanečky s podmáslím (vegetariánské)

Doba přípravy: 45 min, počet lívanců: 20-30 ks

Suroviny: 200 g celozrnné ječné mouky Bioharmonie, 2 lžičky kypřícího prášku Amylon, špetka soli, 300 - 400 ml podmáslí (záleží na hustotě), 50 ovesných vloček jemných Bioharmonie, 2 vejce, 1 nastrouhané jablko

Postup:
V míse střední velikosti smíchejte postupně dle uvedeného pořadí všechny suroviny. Vznikne husté těsto o něco hutnější než na klasické lívance, které však není potřeba ředit. Pomocí naběračky lijte přiměřené množství těsta na rozpálenou pánev s trochou oleje. Smažte do zlatohněda po obou stranách. Ochuťte javorovým sirupem, kysanou smetanou či jahodovým džemem.

Tip na borůvkové lívance: Do základního těsta přidejte ½ lžičku skořice, a rozmíchejte hrst čerstvých nebo mražených borůvek.

Pohankové palačinky

Pohankové palačinky

Suroviny: 0,5 l mléka, 200 g pohankové mouky Bioharmonie, 1 vejce, špetka soli, lžíce cukru, olej na smažení a pečení Biolinie, kvalitní džem

Postup: Do nádoby vlijte mléko, přidejte vejce, vmíchejte pohankovou mouku, osolte a oslaďte. Těsto nechejte chvíli odpočinout. Pokud je těsto stále řídké, přidejte mouku. Rozpalte pánev, lehce ji vytřete olejem a smažte tenké palačinky. Palačinky potřete džemem a podávejte.

Náš tip: Nemáte-li mnoho času, doporučujeme pro rychlejší přípravu výrobek Biolinie pohankové palačinky. Přidáte pouze vodu a trochu oleje.

Ovesná kaše s jablky a tvarohem

Doba přípravy: 20 minut
Množství: 1 porce

Suroviny: 40 - 50 g jemných ovesných vloček, 100 g najemno nastrouhaného jablka, ½ lžičky skořice, 100 g měkkého tvarohu, hrst podrcených oříšků, případně med nebo javorový sirup na doslazení tvarohu

Postup:
Ovesné vločky nasypejte do misky. Zalijte půl hrnku vroucí vody a přiklopte. Nechte chvíli odstát. Přimíchejte nastrouhané jablko a skořici. Tvaroh podle chuti doslaďte a smíchejte s ořechy. Do čisté skleničky dejte vrstvu kaše. Pak přidejte vrstvu tvarohu a střídejte dál s kaší. Nakonec posypejte ještě trochou oříšků a uložte do lednice, dokud nepřijde její chvíle na tuhle dobrotu.

(Recept převzat z: www.vareniste.cz)

Ovesná kaše s jablky a tvarohem
autor: baj

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.