Radnice v Semilech i vedení nemocnice se musí rozhodnout, jak semilskou nemocnici zachránit

8. duben 2015

Semilská městská nemocnice stále čeká na účinnou terapii. Pokud nepřijde, hrozí ji zánik. A to zejména kvůli nedostatku lékařů. Do nemocnice, do které se v posledních letech téměř neinvestovalo, se totiž odborníci nehrnou. A ti, co v ní pracují, jsou přetíženi a postupně dávají výpovědi. Pro hodně Semilských je přitom záchrana více než sto let staré nemocnice tématem číslo jedna.

„Všem jde o to, aby nám tady zůstala péče. Semily jsou městem, kde žije hodně starších lidí a dojíždět do Jilemnice, Liberce nebo Jablonce by bylo velmi složité. Proto si přejeme, aby naše nemocnice zůstala zachovaná,“ prohlašuje Halina Koucká, které se rodinné prostředí nemocnice líbí.

Starostka města Lena Mlejnková z Volby pro Semily nastoupila do své funkce teprve před třemi týdny, kdy nahradila odvolanou starostku Věru Blažkovou z hnutí ANO, už se jí ale spolu se staronovou ředitelkou nemocnice Alenou Kuželovou podařilo přemluvit některé lékaře, aby své výpovědi oddálili a nemocnice tak nemusela omezovat svůj provoz. Postupně by totiž přicházel o práci střední zdravotnický personál.

„Je to největší zaměstnavatel v Semilech, má 240 zaměstnanců, a já jsem přesvědčená, že je to velká deviza Semil a zůstat tady má,“ vysvětluje Mlejnková.

Peníze nechybějí, ale lidé ano

Město má pro letošní rok pro nemocnici v kase přes 12 miliónů korun, peníze tedy chybět nebudou. To, co zatím chybí, je životaschopná koncepce nemocnice, ve které by nemělo chybět zaměření na určitý obor, jako třeba v turnovské nemocnici, která se specializuje na břišní onemocnění.

Čtěte také

„Určitě po letech praxe na diagnostice a znalosti té nemocnice jsem přesvědčená, že nemocnice na malém městě se nutně musí specializovat,“ prohlašuje primářka radiologického oddělení v Semilech Hana Králíčková Mildeová. Základní ambulance by ale měla podle ní v nemocnici zůstat.

„Určitě musí být zachováno to, že občan, když se řízne do prstu, spadne mu něco do oka, zlomí si nohu, aby do té nemocnice přišel a byl ošetřen,“ dodává lékařka, která hodně stojí o lékařské posily. Je na oddělení sama, a když si vezme dovolenou nebo je nemocná, mohou v Semilech prakticky radiologii zavřít.

Posily jsou zatím jen na chirurgii a pouze dočasně, konstatuje ředitelka nemocnice Alena Kuželová.

„Krajská nemocnice Liberec nám pomáhá s chirurgií, zajišťuje nám téměř dvě třetiny služeb, bohužel liberecká nemocnice nám není schopná pomoci s internisty, kterých taky nemá dostatek. Jednáme teď o spolupráci s jilemnickou nemocnicí, kam se vracejí internisté ze stáží a lékařky z mateřských dovolených.“

Spolupráce s Jilemnicí ale stále není jistá. Už dříve totiž vzbuzovala naději nedávná nabídka výpomoci jablonecké nemocnice, z ní ale ze dne na den sešlo.

Centrum celostní medicíny nebo ortopedie?

Primáři měli tento týden podat návrhy na řešení situace. Zatím jsou podle ředitelky nemocnice tajné, někteří odborníci ale už dříve řekli, že by se semilská nemocnice mohla zaměřit například na celostní medicínu, která propojuje klasické lékařství s alternativními postupy.

Semilská nemocnice má ale také bohaté zkušenosti se složitými ortopedickými operacemi. Díky zmodernizovaným operačním sálům, které zahájí provoz v půlce dubna, by jich mohla provádět víc.

„Budeme mít teď moderní přístroje, zlepší se komfort pro pacienty a personál, dojde i k lepšímu využití zdravotníků. V minulosti museli pracovat v přesčasech, protože byl jenom jeden sál, takže se ten operační program často přetahoval,“ dodává Kuželová.

O tom, jestli se tohle zdravotnické zařízení připojí k jilemnické nemocnici rozhodnou 20. dubna městští zastupitelé.

Spustit audio