Radnice v Ralsku chce zabránit odlivu lidí a vzniku ghetta. Pomoci má i stavba nové školy

8. říjen 2013

Ralsko na Českolipsku je rozlohou čtvrtým největším městem v České Republice, přesto má přibližně jen dva tisíce obyvatel a jedno sídliště v městské části Ploužnice. Sídliště nemá kromě panelových domů a jednoho malého obchůdku nic a postupně se z něj stává ghetto, vyloučená lokalita, kam se stěhují sociálně slabí. Město chce situaci změnit. Pomoci má i stavba nové školy.

Ralsko plánuje školu vybudovat ze staré polorozpadlé přízemní budovy na okraji sídliště. V současnosti má dům vymlácená okna, uvnitř jsou pobořené stěny a místy se propadá strop. Od sídliště ho odděluje pás zeleně.

Obyvatelé sídliště jsou vesměs pro, aby škola vznikla. „Samozřejmě, vždyť je tady plno dětí. Ty maminky jsou tady odkázané, aby děti dojížděly do Mimoně,“ domnívá se oslovená žena.

Někteří lidé však vidí i negativa. „Myslím si, že školství je tu dostatečně zabezpečené v okolních městech. Já osobně bych se bála té separace místních dětí od těch ostatních,“ říká další obyvatelka Ploužnice.

V Ralsku sice funguje škola, ale kapacitou padesáti míst už dávno nevyhovuje. Požadavky na mateřskou školku jsou dvojnásobné. I kvůli tomu většina dětí dojíždí do Mimoně, Mnichova Hradiště nebo Bělé pod Bezdězem.

Podle starosty Ralska Miroslava Králíka z ČSSD by mělo nejen vybudování pobočky už existující školy v Kuřívodech, ale také nově otevření pošty nebo nové pracovní příležitosti zastavit vznik ghetta, které se na sídlišti Ploužnice pozvolna vytváří.

„Je tady otázka, jestli to bylo nejdřív sídliště sociálně slabších. Ono to tak nebylo. Nicméně protože na Ploužnici nenabízíme právě školu, poštu, lékaře, pořádnou prodejnu, tak se nám dost lidí odstěhovává. Čili my musíme zabránit hlavně odlivu lidí,“ vysvětluje Králík.

Podle plánů radnice by se škola měla otevřít už příští rok na podzim. Z toho, že by se zařízení, jehož součástí má být i mateřská škola, nenaplnilo, starosta obavy nemá.

„Minimálně jednu třídu mateřské školy tam určitě obsadíme. Rozhodně nemáme představu, že stáhneme děti, které už dneska chodí do Mimoně a jiných měst, ale začneme s náběhem těch dětí, které nám v příštím roce nastoupí do mateřské školy a pak by přešly do té školy základní,“ podotýká Králík.

Ralsko. Budova budoucí školy a školky pro děti ze sídliště Ploužnice
Spustit audio