Radnice na Jablonecku a Turnovsku plánují na rok 2012 řadu projektů

29. prosinec 2011

Na mapě Jablonecka by v roce 2012 mohlo být o jednu obec navíc. Už 19. února budou obyvatelé Kokonína rozhodovat o odtržení od Jablonec nad Nisou.

Jak dodává člen petičního výboru Josef Šikola, lidé budou v podstatě hlasovat o stavbě čistírny odpadních vod. „Pokud se staneme samostatnou obcí, tak to všechno zlikvidujeme... Tý slavný Severočeský vodárenský, akciový to prostě nedovolíme postavit...“ říká Šikola.

Do konce března pak má být jasno o rekonstrukci centrálního vytápění v Jablonci nad Nisou.

„Všichni vnímáme špatný technický stav toho zařízení, které pochází z osmdesátých let a doteď na něm nebyla udělána žádná zásadní technická změna nebo oprava...“ říká starosta města Petr Beitl. Většinovým vlastníkem teplárny navrhované změny ale město odmítlo a jednání budou pokračovat v lednu. K největším projektům, které by mohly v roce 2012 odstartovat patří stavba dopravního terminálu v Tanvaldě za sedmdesát milionů korun.

„Je to největší investice za těch dvacet let, co tady sedím na radnici.“ potvrzuje starosta města Petr Polák. Stavět se mělo nové autobusové nádraží u toho vlakového také v Železném Brodě. Tam ale zatím stále jen připravují projekt.

„Příští rok bude ještě pořád ve znamení budování vizí, projektování a promýšlení budoucnosti.“ dodává starosta André Jakubička. V Turnově už nový autobusový terminál u vlakového nádraží mají. Čeká je dlouho slibovaná stavba koupaliště. Ta ale příští rok začne růst jen na papíře.

Co se naopak stavět začne už na jaře - to jsou další kilometry cyklostezky Greenway Jizera. Část od Malé Skály do Líšného má být hotová už před novou letní sezónou. Na konci prázdnin se pak začne i s budováním dvou nových lávek přes Jizeru.

autor: leš
Spustit audio