Pytláci na Českolipsku už nerybaří pro zisk. Úlovky končí na jejich talíři

14. duben 2014

Ztráty způsobené pytláky na rybnících v bývalém vojenském prostoru Ralsko na Českolipsku jsou za poslední rok menší. Ubývá totiž těch, kteří chytají ryby kvůli zisku. Dnes loví především proto, aby si sami přilepšili. Není to nic neobvyklého a podle rybářů to tak už nějakou dobu funguje. Českolipsko patří v Libereckém kraji k regionům s dlouhodobě nejvyšší mírou nezaměstnanosti.

Časně ráno z deseti rybníků v Ralsku na Českolipsku stoupá mlha. Je to romantika, ale i tady se setkávají s pytláky.

„Každoročně. Je to takový nešvar, který se neustále rozšiřuje na našich rybnících, a marně s ním bojujeme. Většina pytláků nám bohužel uteče, ale každoročně jich několik chytíme a předáme policii,“ říká Jan Kocourek, technik Vojenských lesů a statků (VLS), který má rybníky na starosti.

Místa, odkud pytláci loví, jsou méně přístupná a nejsou vidět od příjezdových komunikací. Nejčastěji používaná místa prozrazují vyšlapané chodníčky a rákosí.

„S organizovanými skupinami jsme se dosud téměř nesetkali, zcela výjimečně,“ dodává Kocourek.

Během ranního chození kolem rybníků tam žádný pytlák nebyl. Podle Jana Kocourka loví nelegálně ryby hlavně pro svou potřebu.

„To je většina našich pytláků. Je to s ohledem na charakter naší oblasti - vysoká nezaměstnanost. Lidé si tímto pytláctvím pomáhají, obstarávají si nějaké jídlo ve formě ryb. Pokud na chovném rybníce potkáme pytláka, tak je to pytlák, který to dělá pro maso.“

Bývalý vojenský výcvikový prostor Ralsko

Škody na chovných rybnících jdou do desítek tisíc ročně. I pytláci mají pracovní dobu.

„Mají ji přesně opačně, než my. Pokud jsme v práci, oni nepytlačí. Pytláci na chovných rybnících jsou vpodvečer a večer. Sportovní pytláci převážně o víkendech, hlavně v pátek odpoledne. To je nejrizikovější den,“ potvrzuje Kocourek.

VLS kontrolují rybníky společně s policii dvakrát až třikrát měsíčně.

autoři: sib , Tomáš Mařas
Spustit audio