Pusťte artyčok do kuchyně. Zlepší trávení, pomůže při nevolnosti i urologických problémech
Artyčok patří k rostlinám, které významnou měrou přispívají ke zlepšení trávení a snižování hladiny cukru v krvi. Sušené listy artyčoky se podávají také jako čaj. Má silné močopudné účinky a proto je ideální při nevolnosti a dokonce i po nadměrném příjmu alkoholu.
Jak si ho připravíte? Artyčok se dusí na olivovém oleji a čerstvých bylinkách. Hodí se k němu majoránka, bobkový list i česnek. Před servírováním se přidávají čtvrtky citronů, aby si strávníci pokrm mohli pokapat. Aby vám artyčoky před dušením nezhnědly, potřete je před dušením trochou citronové šťávy. Olej, na kterém jste je připravovali, můžete použít do salátových zálivek, má příjemnou chuť.
Artyčok se podílí také na správném vylučování žluči – působí jako prevence žlučových kamenů. Zároveň má také podpůrný účinek při vylučování moči, což znamená, že pomáhá i při urologických problémech.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.