Ptáčci s haluškami a smetanovou omáčkou jsou nevšední kombinací tradičních pokrmů
Tyhle hovězí ptáčky jsou trochu jiné než ty španělské, které známe. Uvnitř je ukrytá nakládaná okurka, cibule a špek s hořčicí. Všechny tyto přísady dodají ptáčkům ten správný říz. Podávají se s domácími haluškami a smetanovou omáčkou. Mnoho lidí je na začátku překvapeno, ale pak si neváhá požádat o přidání.
Postup
- 1 kg zadního hovězího
- 3 větší nakládané okurky
- 1 cibule
- 200 g špeku
- 2 lžičky soli
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžíce plnotučné hořčice na každý plátek
- 2 lžíce sádla
- 1,5 l vody
- Na zahuštění:
- 200 ml smetany ke šlehání
- 4 lžíce polohrubé mouky
- Na halušky:
- 5 středně velkých brambor
- 3 lžíce mléka
- 1 lžička soli do těsta
- 1 lžička soli na osolení vody
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
Maso rozřežeme na plátky. Nařízneme okraje, aby se maso nekroutilo a rozklepeme na tenko.
Z obou stran plátky osolíme. Z jedné strany opepříme, potřeme plnotučnou hořčicí. Kdyby někdo chtěl ostřejší, může použít třeba dijonskou.
Špek a okurky nakrájíme na kostičky, cibuli najemno a poklademe na plátky s hořčicí. Zabalíme a omotáme nití. Zbytek špeku a cibule si uschováme na halušky.
Do tlakového hrnce dáme sádlo a na rozpáleném sádle zatáhneme ptáčky dozlatova. Pak je zalijeme horkou vodou, zavřeme tlakový hrnec a od syčení vaříme zhruba 1 hodinu.
Potom ptáčky vyjmeme a vroucí vodu z ptáčků zahustíme šlehačkou a polohrubou moukou, kterou jsme předem rozkvedlali v hrnku. Necháme provařit 20 minut a podle chuti dochutíme.
Na halušky oloupeme brambory, nastrouháme je nahrubo, přidáme mléko a rozmixujeme je v míse ponorným mixérem.
Postupně k bramborám přisypáváme vždy jednu naběračku hladké mouky a jednu naběračku polohrubé mouky tak dlouho, dokud vařečka sama nestojí v těstě. Těsto na závěr osolíme.
Halušky vytváříme pomocí speciálního síta (haluškovače). Skrz něj protlačujeme stěrkou těsto přímo do vroucí osolené vody.
Jakmile halušky vyplavou, povaří se ještě necelou minutu. Pomocí cedníku je vytáhneme a propláchneme studenou vodou.
Špek a cibulku, která zbyla z ptáčků, dáme do pánve na sádlo, orestujeme a přidáme do uvařených halušek.
Na talíř servírujeme halušky zalité omáčkou a navrch položíme ptáčka.
Dagmar Ohnoutková
Recept získala od své babičky, která začala ptáčky dělat v 50. letech minulého století. Její dědeček byl Slovák, babička ze severní Moravy, tak zkombinovala různé styly, co měl kdo rád. Vznikly tak halušky s ptáčky, které krásně kloužou do krku.
Přivítala nás ve svém domě provoněném nejrůznějšími pochoutkami. Právě vyndávala z trouby kynuté skořicové šneky, na stole ležel makové točenice a domácí škvarky. Všechno bylo připraveno podle receptu její babičky a mohli jsme se utlouct, jak to bylo dobré.