Pstruzi v aspiku. Na sváteční tabuli se budou vyjímat
Vánoční menu je hlavně o smaženém kapru s bramborovým salátem. Někdo ale kapra nemá v oblibě nebo nechce či nemůže smažené. Nabízíme tedy recept na jinou úpravu ryby, která je velmi lahodná.
- 2 pstruzi / á 300 g
- 1/8 l bílého suchého vína
- 1 citrón
- 1 sáček instantní želatiny
- 5 kuliček celého pepře
- 2 kuličky nového koření
- sůl
Vodu smícháme s vínem, přidáme koření a vložíme do ní osolené a citrónovou šťávou pokapané pstruhy. Vody dáme jen tolik, aby byly ryby potopené. V tekutině je necháme 10–15 minut stát. Potom je uvaříme doměkka. Měkké vychladíme, stáhneme z nich opatrně kůži a potřeme je želatinou, připravenou podle návodu. Když želatina ztuhne, potřeme jí ryby ještě jednou. Takto upravené pstruhy urovnáme na mísu a obložíme čerstvou nebo nakládanou zeleninou. Podávat můžeme s majonézovými studenými omáčkami nebo i s bramborovým salátem.
Výborný aspik lze zakoupit už hotový, je lahodný a příprava velmi jednoduchá. Stačí ho jen rozehřát.
Miroslava Kuntzmannová
Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.
Nejnovější recepty
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.