Psal stížnosti na nepořádek v Liberci, teď mu hrozí trestní oznámení

7. červen 2016

Na libereckou radnici přišly stovky stížností na nepořádek ve městě. Všechny jsou od jednoho člověka – Tomáše Grossmanna. Bydlí na největším libereckém sídlišti a nejen tam se prý setkal s nepořádkem, s neposekanými parky, zanedbanými kouty. To mu vadí a od vedení radnice požaduje nápravu. Radní Karolína Hrbková ze Změny pro Liberec, na kterou se Tomáš Grossmann opakovaně obrací, stížnosti chápe. Zároveň ale zvažuje, že podá na stěžovatele trestní oznámení – celá kauza podle ní už překročila únosnou mez.

„Začalo to těmi holuby,“ říká Tomáš Grossmann a pokračuje: „Jsem předseda společenství vlastníků tady v Rochlicích, kdy si začali stěžovat, že jim holubi kálí na parapety a ničí střechu, v tu chvíli jsem musel jednat,“

Tomáš Grossmann se na radnici začal obracet i s dalšími podněty a stížnostmi na nepořádek. Dvakrát na radnici osobně donesl odpadky - jako demonstraci toho, že v ulicích není uklizeno a řešit to musí vedení města, konkrétně příslušná radní Karolína Hrbková ze Změny pro Liberec. „Všemi podněty od pana Grossmanna se samozřejmě zabýváme,“ říká Karolína Hrbková.

Na radnici si stížnosti Tomáše Grossmanna rozdělili do tří kategorií. „Ta první kategorie jsou věci, se kterými můžeme něco udělat hned. Nepořádek ve městě vzniká živelně, jeden den něco uklidíte, druhý den už to tam může být znovu, ale na tyto úklidy se zaměřujeme,“ vysvětluje Hrbková.

Druhá kategorie jsou místa, která se udržují jednou za čas v návaznosti na další práce – například sekání trávy s ořezem větví. Třetí kategorie jsou soukromé pozemky, kde má město omezenou působnost. Tomáš Grossmann má i tak za to, že radnice by mohla konat aktivněji.

„My jsme lidem na radnici dali důvěru a oni by měli tu důvěru naplňovat. A když jsem se na ně obrátil jako občan, který tu žije a má město 23 let rád, setkal jsem se s nechutí, s odmítavým až vulgárním postojem,“ tvrdí Tomáš Grossmann.

Podle radní Karolíny Hrbkové překročila celá věc hranici slušnosti, zvažuje proto, že podá trestní oznámení pro stalking. „Kontaktoval mě na soukromém facebooku, kde ho mám zablokovaného, kontaktuje mě přes pracovní email, což je v pořádku,“ komentuje Karolína Hrbková a pokračuje: „Jde mi spíš o znění stížností. Jsou cíleně zaměřené vůči mé osobě, jsou dost dehonestující, a pokud by to nepřekročilo tuto úroveň, tak bych se s tím asi srovnala.“

„Chápu postoj paní Hrbkové, respektuji ji jako ženu, nicméně už ji nerespektuji jako politika, protože ona mou důvěru zklamala,“ uzavírá Tomáš Grossmann.

autor: sas
Spustit audio