První potvrzený případ intoxikace metylalkoholem řeší policie v Libereckém kraji

19. září 2012

Aféra s jedovatým pančovaným alkoholem se rozšířila i do Libereckého kraje. V úterý hospitalizovali v jilemnické nemocnici šestatřicetiletého muže s podezřením na otravu jedovatým metylalkoholem. Dnes (19.9.) ráno se toto podezření potvrdilo. Podle Vlasty Suchánkové z liberecké krajské policie vypil otrávený muž rum, který koupil v jedné z lomnických večerek.

Muže do jilemnické nemocnice přivezla manželka. Lékaři mu naměřili 0,5 promile metylakoholu. Prodělal akutní dialýzu a je v umělém spánku. Podle ředitele nemocnice Jiřího Kalenského ho budou léčit pomocí fomepizolu, který do České republiky dovezl lékař z Norska.

Policisté ze Semil už zahájili úkony trestního řízení proti neznámému pachateli pro podezření ze spáchání trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti.

I nadále probíhají ze strany policie kontroly dodržování vládního nařízení o zákazu prodeje alkoholu s obsahem alkoholu větším než dacet procent. Za posledních dvacet čtyři hodin provedli policisté preventivní kontroly v šesti stech šedesáti čtyřech provozovnách, obchodech a stáncích.

Policisté, společně s hygieniky a celníky, zkontrolovali přes šest tisíc provozoven a na rozbor poslali přes dvacet tři vzorků pochybného alkoholu.

autoři: bach , Eva Malá
Spustit audio