První československý medailista ze ZOH Rudolf Burkert má v Jiřetíně pod Bukovou svoji expozici

22. květen 2014

V Jiřetíně pod Bukovou, nedaleko Jablonce nad Nisou, se rozhodli připomenout slávu dnes už zesnulého skokana na lyžích Rudolfa Burkerta. Prvnímu československému medailistovi ze ZOH tam před začátkem května otevřeli expozici.

Rudolf Burkert vybojoval bronzovou medaili v roce 1928 na zimních olympijských hrách ve Svatém Mořici. „Byla to první československá medaile ze zimních olympijských her, další se podařilo získat až za 20 let,“ připomíná majitel a vlastně i ‘otec‘ celé expozice pan Jaroslav Zeman.

Po celé místnosti jsou vystaveny diplomy, poháry a různé trofeje. „Nejdříve získal v roce 1927 v Cortině d'Ampezzo ve sdruženém závodě zlatu medaili. A potom v následujícím roce ve skoku na lyžích získal tuto slavnou bronzovou medaili,“ ukazuje.

Řada vystavených trofejí, některé z nich jsou staré téměř 90 let, se podle Zemana dostala do jiřetínské expozice především díky rodině Rudolfa Burkerta.

„Bylo tady mnoho pamětníků, kteří znali nejen jeho, ale i jeho děti. Oslovovali jsme jeho pozůstalé a tak jsme posbírali všechny propriety,“ vysvětluje.

„Musíme poděkovat jeho rodině, že nám dali medaile, originální běžecké lyže, boty, máme i batoh,“ dodává Jaroslav Zeman s tím, jak všestranný lyžař rodák z Polubného Rudolf Burkert byl.

autor: David Nyč
Spustit audio