Průvod masopustních maškar v České Lípě pohostili místní podnikatelé

5. březen 2014

Masopustní tradici, pohoštění maškar v domácnostech, převzali letos v České Lípě podnikatelé. Na včerejší podvečerní průvod, který organizovala českolipská Farní charita, tak čekalo pohoštění v pekárně i restauracích. Českolipským podnikatelům se nápad přesunout tradici pohoštění z domácích stavení do malých obchůdků líbí.

„Během víkendů v masopustní době jsou ve všech obcích kolem dokola masopusty, které mají tradici, a proto jsme se rozhodli udělat ho v poslední den masopustu, před Popeleční středou,“ říká Jiří Gottlieber z českolispké Farní charity.

„Zapojili jsme do jeho pořádání místní podnikatele z restauračních zařízení, ale i z obchůdků, jako je třeba pekárna. Ti budou suplovat ten typický příklad pohostinných obyvatel obcí a vesnic,“ vysvětluje, v čem je masopustní průvod v České Lípě jiný.

V průvodu nechyběli vodníci a ryby, zvířátka ani dvounohý kůň nebo ďábel s nůší na zádech, který v ní nese dědka. Padesátihlavý průvod maškar došel na českolipské náměstí. Tam předala starostka vládu nad městem na den a noc maškarám.

„Budete se slušně chovat, střídmě pít, budete se radovat, veselit a usmívat,“ nakázala jim. Na to nemohl průvod masek reagovat jinak než slibem. První masopustní občerstvení bylo už na náměstí. O další se, oproti tradici pohostinných domácností, postarali českolipští podnikatelé.

„Nám se to líbí a vůbec to nebyl problém," tvrdí majitel pekárny Václav Juřica. Napekli šátečky a jidáše. Lidé v průvodu si z plných ošatek brali sladké pečivo, a přesto, že ho bylo dost, zmizelo za chvíli.

„Na masopust jsme se připravovali několik dní. Museli jsme vymyslet, co těm maškarám tady nabídneme," pokračuje Juřica a doplňuje: „Já si myslím, že to takhle bude fungovat dál, že to tak musí být."

Ani v nedaleké restauraci neměli žádný problém zajistit maškarám občerstvení namísto domácností. Maškary v průvodu pohostilo v centru města skoro 10 podnikatelů. Nakonec šlo průvodem bezmála 500 lidí.

Spustit audio