Protest lékařů v Libereckém kraji je jen symbolický. Místy se podepisují petice

1. březen 2013

Dnešní protest zdravotníků je v Libereckém kraji spíše symbolický. Nemocnice v Liberci a v České Lípě ambulantní provoz neomezují. Operuje se jako v kterýkoli jiný den. V jablonecké nemocnici protest lékařů podporují alespoň tím, že pacientům vysvětlují situaci ve zdravotnictví a nabízí jim k podpisu petici.

„Pacienti by určitě měli vědět, že nová úhradová vyhláška znamená méně peněz do zdravotnictví a tím pádem omezování zdravotní péče. A o tom pan ministr pacienty neinformuje, s nikým se neradí - ani s pacienty, ani s lékaři," říká šéf odborů jablonecké nemocnice Michal Nesvadba.

Petici už mu mnozí pacienti podepsali. „Zatím je to v řádu stovek, ale už se blížíme přes tisíc," upřesňuje Nesvadba, který se snaží pacientům situaci v nemocnicích vysvětlit.

„Zvedly se ceny energií, zvedly se ceny léků, zvedla se nákladovost péče. Takže mi za rok 2013, kdy je všechno dražší, budeme dostávat peníze jako za rok 2011, ale ještě menší. V praxi to znamená, že každý desátý pacient je prostě zadarmo a nebude ošetřen, my ho nedostaneme zaplaceného," podotýká.

Petici podepisují i pacienti

Čekárna u lékaře je plná jako každý den. Petici na podporu lékařů podepsala například i paní Lada.

„Svým způsobem mají pravdu a mají právo chtít odpovídající peníze, aby mohli léčit pacienty, protože je velice těžké odmítnout někoho, kdo je nemocný. Možná že je málo peněz na zdravotnictví. Asi do smrti nepochopím, jak může VZP na jedné straně rozhazovat peníze na nesmyslné bonusy v podobě vitaminů a dalších z mého pohledu ‚ptákovin‘, které si každý může koupit sám, a na druhé straně nejsou peníze na biologickou léčbu," poznamenává Lada.

Pan Martin Karlík ale petici podepsat odmítl. „S protestem nesouhlasím. Myslím, že problém je v tom, že v tomhle státě je příliš mnoho nemocnic," vysvětluje.

V Liberci se většina lékařů k protestu České lékařské komory nepřipojila ani symbolicky, i když s ním povětšinou souhlasí. „S celou řadou jednotlivých bodů popisujících stav českého zdravotnictví souhlasím, myslím si, že je dobré, že se o věcech mluví," říká primář urologického oddělení Krajské nemocnice v Liberci Jan Mečl.

Na dveřích ordinace visí upozornění, že se dnes koná protest. Petici ale k dispozici nemá. „Lékaře jsme upozornili, že existuje. Ale na mém oddělení ji nemáme," dodává Mečl. Ani ostatní oddělení liberecké nemocnice, stejně jako českolipská nemocnice, se k protestu lékařů aktivně nepřipojili.

autor: Eva Malá
Spustit audio