Projevů antisemitismu v Česku přibývá, kde nakupovat košer a 100 let spisovatelky Ruth Bondyové

18. červen 2023

Jak je na tom Česko s antisemitismem? Už jste nakupovali v Baal Kohniku? A 19. června by se dožila 100 let spisovatelka a novinářka Ruth Bondyová.

Antisemitismus narůstá hlavně ve virtuálním prostředí

Cítí se Židé v Česku bezpečně? Na tuto otázku 14. června oficiálně odpověděla Výroční zpráva o projevech antisemitismu v České republice za rok 2022. Společně ji představili zástupci vlády a české židovské komunity. Předsedy Federace židovských obcí v České republice Petra Papouška jsme se zeptali, jak na tom tedy Česko s antisemitismem je.

„Ta zpráva není moc příjemná. Zaznamenali jsme 2277 antisemitských incidentů, což je stoprocentní nárůst oproti roku 2021. Na druhou stranu je třeba říct, že žádné, přímo antisemitsky motivované násilí jsme v České republice nezaznamenali. Zároveň ale platí, že ne všechny oběti, nebo ti, kteří se stali svědky toho motivovaného násilí, tyto incidenty nahlásí. Takže ten nárůst tam je stoprocentní, ale většinově ve virtuálním prostředí, dokonce 74 procent připadá na sociální sítě. V tom spatřujeme velké nebezpečí, kdy sociální sítě přispívají k nárůstu polarizace společnosti, a samozřejmě to do budoucna může být i problém, kdy se někdo zradikalizuje na internetu a potom zrealizuje reálný útok na lidi,“ shrnuje výsledky šetření Papoušek.

Proč vlastně Federace židovských obcí tato data shromažďuje? Dají se nějak dále využít? A jsou součástí zprávy taky nějaká doporučení, jak antisemitským projevům čelit? Poslechněte si celý rozhovor s předsedou české Federace židovských obcí Petrem Papouškem.

Kde nakupovat košer

Obchod na balkóně, nebo taky obchod nejznámějšího hrdiny židovských anekdot pana Kohna. Tak by se dala interpretovat slovní hříčka v názvu jediného výhradně košer obchodu v Praze: Baal Kohnik. Ten je nyní lépe přístupný a na novém místě – na balkóně budovy Židovské radnice v Maiselově ulici. Košer prodejnu s mikrofonem navštívila Daniela Brůhová.

Hovořila s tamní prodavačkou Alicí Veselou i se dvěma zákaznicemi ženou rabína Ojunou Sidonovou a Martou Malou z Nadačního fondu obětem holocaustu.

Co všechno si v Baal Kohniku můžete koupit? A co tam naopak chybí? A jsou zákaznice spokojené? Poslechněte si celou reportáž Daniely Brůhové.

Potulné kořeny Ruth Bondyové

Díky překladům Ruth Bondyové dnes Izraelci znají klasiky české literatury 20. století – od Jaroslava Haška a Karla Čapka přes Milana Kunderu a Bohumila Hrabala až k Václavu Havlovi. Tato česko-izraelská překladatelka, ale také spisovatelka a novinářka by se 19. června dožila rovných 100 let. Znal ji osobně i Leo Pavlát, který v nejnovějším Šalomu přináší vzpomínku na její pohnutý život.

„S Ruth Bondyovou jsem se seznámil, když jsem počátkem 90. let působil v Izraeli na naší právě otevřené ambasádě, a ze setkání s ní jsem se později těšil i v Praze,“ vzpomíná Pavlát a pokračuje: „V té době bylo Ruth Bondyové přes 70 let a měla za sebou úctyhodnou práci jako oceňovaná izraelská novinářka, autorka literatury faktu, ale i překladatelka české literatury do hebrejštiny. O tom všem i o cestě, kterou při tom prošla, dokázala hovořit působivě a zasvěceně. Vždy s neokázalou přesvědčivostí člověka vzdělaného, osobnosti velké zkušenosti a vnitřní síly.“

Jaké milníky jejího života byly podle Pavláta nejdůležitější? A v čem tkví význam její literární tvorby? Poslechněte si celý příspěvek Leo Pavláta.

A poslechněte si také celý magazín Šalom alejchem.

autor: Noemi Fingerlandová
Spustit audio