Profesionální hasiči z Libereckého kraje změřili své síly v soutěži o nejtvrdšího hasiče

11. září 2014

Vyběhnout devadesát šest schodů v úzkém prostoru rozhledny a to ve výstroji a výzbroji, která váží kolem dvaceti kilogramů. Takový test čekal na rozhledně Bramberk v Lučanech nad Nisou na profesionální hasiče z Libereckého kraje. Při závodu o nejtvrdšího hasiče otestovali svou fyzičku a zjistili, kde mají rezervy.

Kamennou rozhlednu Bramberk pokořilo 24 tvrdých chlapů. V rámci nejtvrdší soutěže, kterou profesionální hasiči absolvují každý rok, vyběhli 96 schodů. Ale nebyla by to nejtvrdší soutěž, kdyby závodníky čekaly jen schody, popisuje ředitel územního odboru hasičského záchranného sboru v Jablonci nad Nisou Petr Bartoň:

„Po startu soutěžící rozbalují hadice. Potom následuje překonání bariéry, překonání určité vzdálenosti, přenesení osmdesátikilogramové figuríny, přenesení barelu a až teprve potom výstup na věž.“

Každý z hasičů musí disciplíny absolvovat v plné výzbroji a výstroji. „Musíme mít na sobě klasické hasičské oblečení s tepelnou vložkou, boty a přilbu. Jako zátěž máme na zádech dýchací přístroj, který váží okolo čtrnácti kilo,“ říká jablonecký hasič Jakub Vágner.

V minulých letech hasiči běželi třeba na skokanský můstek v Lomnici nad Popelkou nebo na pivovarskou věž v Jablonném v Podještědí. Příští rok by se soutěž měla přesunout do České Lípy.

autor: Eva Malá
Spustit audio