Profesionální hasiči z Libereckého kraje se utkali v soutěži Toughest Firefighter Alive

17. červen 2015

Ve Sloupu v Čechách na Českolipsku se 17. června bojovalo o titul nejtvrdšího hasiče Libereckého kraje. Více než dvacítka profesionálů z celého kraje se sešla na soutěži, která se volně překládá jako „Nejtvrdší hasič přežívá“.

Disciplíny jsou připravené, stejně jako lidé v cíli. Závod může začít, a jak podotýká mluvčí HZS Libereckého kraje Zdenka Štrauchová, soutěž prověří fyzickou připravenost. „Profesionální hasiči musí mít výbornou fyzičku. Takže vlastně je to součást odborné přípravy a hasiči ji musejí zvládnout.“

V první části je to práce s hadicemi a na druhém úseku čeká na soutěžící takzvaný hammerbox. Tam musí závodník přesunout závaží pomocí úderů velkého kladiva. Další disciplínou bylo odtažení figuríny, která váží 80 kilogramů.

Při závodech bylo slyšet, jak se hasiči navzájem podporují, bez ohledu na to, z jakého jsou územního odboru.

Před soutěží Toughest Firefighter Alive ve Sloupu v Čechác

Mezi další disciplíny patřilo například překonání dvoumetrové bariéry. Nakonec, bez jakékoliv přestávky a odpočinku, museli vyběhnout na skalní hrad ve Sloupu v Čechách. Do cíle, na vrchol hradu, dobíhají vyčerpaní.

Hasiči soutěží s plnou výzbrojí

Hasiči absolvovali všechny disciplíny v plné výstroji a výzbroji. To představovalo dvacet kilogramů navíc.

Soutěž je opravdu pro tvrďáky, kteří se nebojí a mají solidní fyzičku. Zatímco profesionální hasiči přemístí kladivem závaží na maximálně pět úderů, netrénovaný to v lepším případě udělá na přibližně osm až deset úderů.

Táhnout 80kilogramovou figurínu na několik desítek metrů není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. S ničím vám nepomůže, a tak je veškerá váha jen na hasičích. S figurínou uchopenou podpaží se couvá, a i když máte navigátora, který vám říká kam jít, je to nepředstavitelná dřina. A uběhnout 181 schodů na hrad? To dávají opravdu jen profesionálové.

Běh do schodů

„Ti nejlepší, kteří se umístí v první desítce, objíždí další poháry v České republice. Kdo je v reprezentaci České republiky, dostane se i na světové šampionáty,“ doplňuje Zdenka Štrauchová.

Spustit audio