Pro vzorné jablko, pro hříšníky citron. Děti a strážníci v Jablonci odměňují řidiče

29. duben 2014

Strážníci v Jablonci nad Nisou dnes kontrolují řidiče u jablonecké přehrady. Kdo překročí povolenou rychlost, dostane místo pokuty citron. Městské policii pomáhají při preventivní akci děti z kokonínské a rýnovické základní školy. Podle strážníků to na řidiče zabírá víc, než když musí kvůli prohřeškům sáhnout do peněženky.

„Když řidiči předává citron dítě, působí to na něj psychologicky trošičku jinak. Většina řidičů se i zastydí, když mu dítě vytkne tím citronem, že jede tak, jak nemá,“ popsal městský strážník Miloslav Lejsek.

Rychlost projíždějícího auta strážníci zjišťují podle stacionárního radaru. Jednomu z řidičů ráno naměřili rychlost 61 kilometrů v hodině a žákyně páté třídy Adriana mu pak předala citron.

„Budu si to pamatovat, omlouvám se,“ řekl přistižený řidič. Spěchal prý do práce. Řidiči, kteří jedou podle předpisů, dostanou od hlídky pochvalu a jablko.

„Jako řidič z povolání si na to musím dávat pozor, abych nepřišel o řidičský průkaz,“ vysvětlil další muž, kterého strážnici zastavili, aby mu druhá žákyně páté třídy Michaela mohla předat jablko.

Městským strážníkům pomáhali děti. Rychle jedoucí řidiče potrestali citronem, vzorným dali jablko
autor: Eva Malá
Spustit audio