Pro pěstování bylinek na balkoně se skvěle hodí vyvýšený záhon

28. duben 2020

Máte malou či dokonce žádnou zahrádku, a přesto byste chtěli pěstovat sezónní zeleninu, bylinky nebo třeba květiny? Pokud máte balkon nebo třeba malou terasu, můžete si udělat vyvýšený záhon.

Na stavbu vyvýšeného záhonu stačí nepotřebná prkna, pilka, vrtačka a vložka na vodoizolaci. Důležité je, aby minimální šířka i výška zeminy byla 30 cm. K výšce připočítejte ještě minimálně 5 cm drenáže a vodoizolační vrstvu.

Vnitřek smontované konstrukce záhonu s výškou minimálně 40 cm vyložíme vodoizolačním materiálem (rybniční folií, silným igelitem). Na dno dáme drenáž (štěrk, kamínky) do výšky 5 cm. Nezapomeneme na odtokové otvory, které by měly být ve výšce drenáže. Na drenáž dejte geotextilii a nezapomeňte ji na několika místech proděravět. Jde o to, aby substrát neproplavoval do kamínků a v případě, že záhon přelijeme, bude mít voda kam odtéci a substrát nebude zahnívat.

Vyvýšený záhon ohraničený například dřevěnými trámy uleví vašim zádům

Na folii pak navrstvíme substrát. Vzniklý záhon můžete zkombinovat i s jednoduchou automatickou závlahou nebo hydrogelem, který dodá rostlinám potřebnou vodu v případě vaší nepřítomnosti. Abyste při zalévání nezalili i balkony sousedů bydlících pod vámi, použijte plastovou trubku v rohu záhonu zapuštěnou na dno, pro měření zálivky pak obyčejný klacek.

U zeleniny jsou ideální rajská jablka, která mohou plodit až do prvních mrazíků. Pod nimi můžete pěstovat papriky, ředkvičky, salát nebo bylinky. Zkusit můžete i jahodník a levanduli. Na přihnojování stačí běžná hnojiva, která přidáte do zálivky. Po roce se vyplatí polovinu substrátu obměnit.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio